Бяла торта с гриляж

24/06/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру203084674015
"Бяла торта, моя бяла торта, още невъзпята, неизядена "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо409
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • блат
  • яйца - 4 бр. домашни
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл
  • ванилия
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л. тъмно
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • крем
  • прясно мляко - 300 мл студено
  • пудинг ванилия - 1 пакет без варене
  • сметана - 100 мл сладкарска
  • сироп
  • бъзов сироп - 200 мл разреден
  • гриляж
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехови ядки - 1 ч.ч.
  • сладкарска боя - зелена на върха на ножа
  • шоколадов пудинг - за цветенца
  • банани - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се гриляжът, като в тиган се загрява захарта, да се разтопи на карамел, бърка се с дървена лопатка. Когато карамелът добие златист цвят, сипваме почистени парчета орехови ядки, разбърква се и върху намазана с масло хартия сипваме ореховите ядки.

Охладени се начукват на ситно и оставяме на хладно не в хладилник. В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер да побелее сместа. Добавя се олио и прясно мляко, накрая прибавяме смесено пресято брашно с бакпулвера.

Сместа се разделя на 2 части, в едната добавяме тъмно какао и разбъркваме да стане равен цвят. Печем двата блата поотделно върху хартия в тава 24 см на 170°C всеки за по 20 минути.

Охлаждат се върху решетка и срязваме с къдрав нож на две. Получават се общо 4 блата. Приготвя се кремът, като с миксер се разбива студено прясно мляко с пудинга на крем. Отделно се разбива сладка сметана с лъжица пудра захар, да сгъсти, и двата крема се смесват.

Отделя се в две чаши по няколко лъжици за украса. В едната добавяме зелена боя, в другата - шоколадов пудинг, и се разбърква добре. Сглобяваме в голяма чиния. Поставя се бял блат, сиропира се с четка от бъзовия сироп, намазва се с крем, поръсваме ситно нарязани парченца банан и 1 ч.л. гриляж. Отгоре втори блат, сироп, крем, банан, гриляж и завършваме с крем, като се измазва тортата от всички страни. Сипва се оцветеният крем в две фунийки от хартия за печене и рисуваме цвете и розички.

Стените на торта се поръсват с гриляж и оставяме в хладилника да стегне за другия ден.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Яница Николова
Чудесна торта!
1
0
ВИЛИ-Виолета Матева
Благодаря Яница ,не мога да я срежа ,защото е за подарък на близка ,но днес я довърших като запълних и листенцата с гриляж ,защото когато е в хладилник той се навлажнява и се губи хрупкавият ефект ,а иначе качвам и последната снимка Надявам се да се хареса ,ще чакам отзивите след рождения ден :)))
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв

Подобни от Ezine.bg

Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 51 711 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!