Бяла торта с гриляж

Бяла торта с гриляж
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 7
01/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Бяла торта, моя бяла торта, още невъзпята, неизядена"

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 4 бр. домашни
  • захар - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 100 мл
  • ванилия
  • брашно - 1 ч.ч.
  • какао - 1 ч.л. тъмно
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • олио - 30 мл
  • крем
  • прясно мляко - 300 мл студено
  • пудинг ванилия - 1 пакет без варене (60 г)
  • сметана - 100 мл сладкарска
  • сироп
  • бъзов сироп - 200 мл разреден
  • гриляж
  • захар - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • сладкарска боя - зелена на върха на ножа
  • шоколадов пудинг - за цветенца
  • банани - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвя се гриляжът, като в тиган се загрява захарта, да се разтопи на карамел, бърка се с дървена лопатка.

Когато карамелът добие златист цвят, сипваме почистени парчета орехови ядки, разбърква се и върху намазана с масло хартия сипваме ореховите ядки.

Охладени се начукват на ситно и оставяме на хладно не в хладилник. В купа се разбиват яйцата със захарта с миксер да побелее сместа. Добавя се олио и прясно мляко, накрая прибавяме смесено пресято брашно с бакпулвера.

Сместа се разделя на 2 части, в едната добавяме тъмно какао и разбъркваме да стане равен цвят.

Печем двата блата поотделно върху хартия в тава 24 см на 170°C всеки за по 20 минути.

Охлаждат се върху решетка и срязваме с къдрав нож на две. Получават се общо 4 блата.

Приготвя се кремът за тортата, като с миксер се разбива студено прясно мляко с пудинга на крем. Отделно се разбива сладка сметана с лъжица пудра захар, да сгъсти, и двата крема се смесват.

Отделя се в две чаши по няколко лъжици за украса. В едната добавяме зелена боя, в другата - шоколадов пудинг, и се разбърква добре. Сглобяваме в голяма чиния.

Поставя се бял блат, сиропира се с четка от бъзовия сироп, намазва се с крем, поръсваме ситно нарязани парченца банан и 1 ч.л. гриляж.

Отгоре втори блат, сироп, крем, банан, гриляж и завършваме с крем, като се измазва тортата от всички страни. Сипва се оцветеният крем в две фунийки от хартия за печене и рисуваме цвете и розички.

Стените на сметановата торта се поръсват с гриляж и оставяме в хладилника да стегне за другия ден.

Бялата торта с гриляж е готова!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Чудесна торта!
24.06.2018 17:07
1
1
Покажи всички подкоментари