Артишок, запечен на тиган

27/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7544833036
"И ако не знаете - артишокът е най-вкусен, запечен на тиган "
Приготвяне15 мин.
Готвене6 мин.
Общо21 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо220
  • Преглеждания за месеца15
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • артишок - 8 бр.
  • лимони - 1 бр.
  • зехтин - около 50 мл
  • сол - едра люспеста на вкус
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е един изключително лесен и бърз начин за приготвяне на любимия ни артишок. Идеален за предястия, гарнитури или просто мезенце към чаша вино. Най-много време за тази рецепта би ни отнело чистенето му, но с малко практика ще усетите, че това всъщност е лесна задача.

Ако разполагате с малки, крехки главички артишок, просто премахнете външните твърди листа и нарежете на филийки. Важно е да знаете, че ако го закупите със стъблата, те също са ядливи и само трябва да срежете на около 3 см. от основата, като стъбълцето, което остава, обелите от външния покривен пласт и стигнете до по-светлата сърцевина.

Останалата част от дръжката може да изхвърлите или да си приготвите заедно с обелените листа чудна полезна отвара. Нарязаните артишоци натъркайте или напръскайте с лимонов сок, за да не потъмняват.

Ако главите артишок, които сте закупили, са големи и по-твърди, то ще е нужно да ги обелите, както е описано, и както са цели да ги бланширате за около 10 минути или да ги сготвите за същото това време на пара. Така ще омекнат и ще си гарантирате тяхната крехкост.

След бланширане е изключително важно да ги оставите да се отцедят добре и после да ги подсушите и нарежете.

За да ги запечем на тиган, ни е нужно да загреем 2-3 с.л. зехтин на умерен до силен огън - колкото по-ароматен е зехтинът, толкова по-добре.

Печете до златист загар от двете страни всяко парченце и след това подредете в чинийка, като поръсите с още лимонов сок, ароматен зехтин, черен пипер и едра люспеста сол.

Съвет:
Не приготвяйте рецептата със замразен артишок или такъв от консерва или буркан (стерилизиран), а само със свеж.

Успех и добър апетит!подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар