Свински сушен бут

04/02/2013
Роси Трифонова
отРоси ТрифоноваДарт Вейдър90510328
"Днес ще ви представим тази стара майсторска рецепта, която изисква търпение и време, но резултатът е повече от отличен - ще си имате естествено изсушен свински бут без консерванти и химия"
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо77 456
  • Преглеждания за месеца245
  • Преглеждания за седмицата7
  • Коментирана3 пъти
  • Рейтинг3.4 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре загладеният свински бут се слага в голям дървен съд (постав) и се зарива със сол, като по желание може да сложите и ред сланина, също зарита в солта.

Оставяте бута да престои така 2 месеца (минимум 45 дни). След това го вадите, почиствате и добре натърквате с подправките, които може да направите на кашица с малко червено вино. Оставяте го провесен в сушилня или на проветриво и сухо място да съхне.

През първите 2-3 дни сваляйте бута и го запичайте в предварително загряна на 220 градуса фурна за 15-20 минути, след което оставяйте пак да съхне.

Свинският сушен бут трябва да е готов за консумация след около 2 месеца.

Приготвянето на хубав свински сушен бут зависи много от микроклимата и ако няма да го правите на село, където въдухът е по-чист, резултатът може да не е никак добър. Запичането до голяма степен помага, ако няма да сушите бута в традиционните селски сушилни.подобни рецепти тук

5 4
4 4
3 5
2 1
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Потребител#203073
Не бих се съгласил с само с изпичането на 220 градуса зa 15-20 минути.Все пак целта ни е сурово - сушен бут. А не печен такъв.Вкусът ще е напълно различен от това което търсим накрая като резултат.Не казвам ,че ще е лошо на вкус , но няма да е сурово - сушен.Методът който съм използвал , не веднъж (понеже живея във Варна а там средната годишна влажност е 87%) е...... обикновен хладилник.Има един много тънък момент за да не абсорбира месото миризмите от хладилника.Обвива се с бяла, чиста, кухненска трипластова хартия.
2
0
Краси
Краси
05.02.2017 21:27
През първите 2-3 дни сваляйте бута и го запичайте в предварително загряна на 220 градуса фурна за 15-20 минути, след което оставяйте пак да съхне.
АКО ГО НАПРАВИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН, БУТА ЩЕ СТАНЕ ИЗПЕЧЕН И НЯМА ДА ИМА НИЩО ОБЩО СЪС СУШЕН БУТ !!!
11
0
лидия
лидия
27.10.2014 16:32
хубаварецепта
4
4
явор
явор
29.10.2014 14:25
на италиански прошуто крудо-
6
0

Виж всички коментари или напиши такъв