Свински сушен бут

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Свински сушен бут1 / 2
18/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
"Днес ще ви представим тази стара майсторска рецепта, която изисква търпение и време, но резултатът е повече от отличен - ще си имате естествено изсушен свински бут без консерванти и химия"

Необходими Продукти

  • свински бут
  • сол
  • сланина - при желание
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Добре загладеният свински бут се слага в голям дървен съд (постав) и се зарива със сол, като по желание може да сложите и ред сланина, също зарита в солта.

Оставяте бута да престои така 2 месеца (минимум 45 дни). След това го вадите, почиствате и добре натърквате с подправките, които може да направите на кашица с малко червено вино.

Оставяте го провесен в сушилня или на проветриво и сухо място да съхне.

През първите 2-3 дни сваляйте бута и го запичайте в предварително загряна на 220 градуса фурна за 15-20 минути, след което оставяйте пак да съхне.

Сушеницата трябва да е готова за консумация след около 2 месеца.

Приготвянето на хубав свински сушен бут зависи много от микроклимата и ако няма да го правите на село, където въздухът е по-чист, резултатът може да не е никак добър.

Запичането до голяма степен помага, ако няма да сушите бута в традиционните селски сушилни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
54
44
35
21
12
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#203073
Потребител#203073
Не бих се съгласил с само с изпичането на 220 градуса зa 15-20 минути.Все пак целта ни е сурово - сушен бут. А не печен такъв.Вкусът ще е напълно различен от това което търсим накрая като резултат.Не казвам ,че ще е лошо на вкус , но няма да е сурово - сушен.Методът който съм използвал , не веднъж (понеже живея във Варна а там средната годишна влажност е 87%) е...... обикновен хладилник.Има един много тънък момент за да не абсорбира месото миризмите от хладилника.Обвива се с бяла, чиста, кухненска трипластова хартия.
14.12.2017 16:09
7
Краси
Краси
През първите 2-3 дни сваляйте бута и го запичайте в предварително загряна на 220 градуса фурна за 15-20 минути, след което оставяйте пак да съхне.
АКО ГО НАПРАВИТЕ ПО ТОЗИ НАЧИН, БУТА ЩЕ СТАНЕ ИЗПЕЧЕН И НЯМА ДА ИМА НИЩО ОБЩО СЪС СУШЕН БУТ !!!
05.02.2017 21:27
14
2
лидия
лидия
хубаварецепта
27.10.2014 16:32
4
6
1
Покажи всички подкоментари