Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта със сладко от боровинки

Сметанова торта със сладко от боровинки

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Сметанова торта със сладко от боровинки
Снимка: Таня Левенова
2 / 6
28/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12 парчета

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г
  • брашно - 150 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • какао - 2 с.л.
  • За сиропиране
  • компот - по избор
  • За крема
  • яйца - 2 бр.
  • царевично нишесте - 3 с.л
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 4 с.л.
  • ванилена захар - 20 г
  • масло - 60 г
  • сметана - 500 мл /Хопла/
  • боровинково сладко - 3 - 4 с.л
  • за украса
  • пурички
  • бонбони
  • сладкарски мъниста
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата разбиваме отделените белтъци на сняг с щипка сол. След това разбиваме жълтъците с миксер със захарта и ванилената захар.

Добавяме към тях, като разбиваме с шпатула, какаото, част от разбитите белтъци и част от брашното. Така редуваме до края. Последно прибавяме бакпулвера.

Печем блата в 26 см форма със застлана хартия за печене -

на дъното и по борда на 180°C загрята фурна за около 45 минути

или до суха клечка.

Хубаво е блатът да се направи от вечерта и да се разреже на

три части сутринта.

За крема разбъркваме до еднородност яйцата, нишестето, захарта и ванилената захар с около 100 мл от млякото. Тази смес добавяме постепенно към кипналото останало мляко. При непрекъснато бъркане с тел варим крема за една минута. Махаме от огъня и прибавяме маслото. Покриваме крема със свежо фолио до напълното му изстиване.

Разбиваме сметаната до твърди връхчета с миксер и към нея добавяме

лъжица по лъжица от крема с нишесте. Кремът за тортата е готов.

В голяма чиния или поднос поставяме първия блат, сиропираме леко, следва крем, който по-лесно се нанася с пош и след това размитото сладко с 1-2 с.л вода.

Поставяме вторият блат - сиропираме, крем, третия блат, сиропираме и измазваме тортата отвсякъде с крема.

Поставяме така тортата в хладилника за час заедно с крема.

След това украсяваме с шприц и декорациите.

Поднасяме тортата след няколко часа престояла в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: