Рамстек с гъби и лук

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Рамстек с гъби и лук
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
28/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Не може да имаш хубав телешки шол в хладилника и да не приготвиш Рамстек с гъби и лук, ще бъде истинско престъпление"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 800 г от шол
  • гъби - 1 буркан намеко, консервирани
  • шалот - 4 бр.
  • моркови - 3 бр.
  • масло - 180 г
  • салвия - 12 бр. листа + за декорация
  • царевично нишесте - 200 - 240 г
  • сол
  • черен пипер
  • червено вино - 200 мл + още 100 мл., за деглазиране
  • телешки бульон - 300 мл
  • масло - 60 г
  • За картофеното и морковеното пюре
  • картофи - 500 г
  • моркови - 300 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • сол
  • черен пипер
  • индийско орехче
  • чери домати - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избираме хубаво говеждо месо, което почистваме от ципи и сухожилия.

Подсушаваме го добре и го увиваме в стреч фолио. Поставяме шола за 30 мин във фризера.

По този начин по-лесно го нарязвам на шницели с желаната от мен дебелина - около 2 см.

Готови и овкусени със сол и черен пипер, с остър нож правим леки прорези по диагонал.

Разтопяваме маслото в тиган и запечатваме стековете за по 2-3 минути от двете страни.

Поставяме ги в тава за печене. В нея поставяме обелените и разполовени картофи и почистените цели моркови.

Заливаме с телешки бульон основа, червеното вино и маслото.

Поставяме алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 220 градуса 10 минути.

След това намаляваме температурата на печене на 170 градуса за около 40 минути (без вентилатор).

През това време почистваме и нарязваме на средни кубчета шалота и морковите. Поставяме ги в две купи с капак. Посипваме ги с царевично нишесте и разклащаме, за да сме сигурни, че нишестето е полепнало по зеленчуците.

Сотираме в остатъчната от стековете мазнина първо лукa. Изваждаме го с решетъчна лъжица и поставяме морковените кубчета. Следват отцедените гъби Намеко. За 2-3 минути ги оставяме в маслото и отделяме.

След тях изпържваме чипс от листата на градинския чай. Внимателно ги отделяме върху кухненска хартия.

Ред е да сотираме за кратко и чери доматчетата.

За целта с острието на ножа правим разрез на кръст от долната им част.

Изваждаме и отцеждаме остатъчната им мазнина върху хартия.

Част от гарнитурата и аранжировката ни е готова.

Изваждаме с щипка стековете от фурната (никога не пробождайте месото с вилица, защото се освобождават соковете му). Оставяме ги да починат върху дървена дъска.

Картофите намачкваме и смесваме с прясното мляко и сосa от печенето.

Подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче.

Намачканото морковено пюре разреждаме със сосa и овкусяваме със сол и черен пипер.

Останалият при печенето сос деглазираме върху котлона с още малко червено вино.

Изсипваме го в тигана и редуцираме до желаната гъстота.

Готови сме за сглобяването на чинията.

Поднасяме рамстековете, гарнирани със сотираните лук, гъби, моркови и домати. С помощта на две лъжици поставяме картофеното и морковеното пюре. Аранжираме с чипс от листата на салвията и цветовете ѝ.

Заливаме със сосa преди консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Ти си художник под прикритие:))) Винаги красиво, винаги всяко нещо на мястото си и никога нещо излишно:)За рецептите ти нямам коментар. само ще кажа, че съм ти голям фен. Много твои рецепти съм правила, за което ти благодаря:)
28.06.2018 16:35
2
1
Покажи всички подкоментари