Тази рецепта коментираха

Анонимен
Потребител#175697
Потребител#175697
Навсякъде различно я правят.Аз лично съм пробвал всички варианти и съм стигнал до изводът,че наѝ-добре се получава и със прясно мляко и с кисело мляко ,брашно и жълтък от яѝце,заедно.Разбивам брашното с прясното мляко и го добавям към чорбата да ври,след което правя варена застроѝка само от кисело мляко с жълтък.На края загрявам маслото, добавям червеният пипер и веднага изсипвам във вече готовата чорба и разбърквам.После чесън ,оцет и лют пипер коѝ колкото обича.Не е по оригинала,но се получава уникално.
17.08.2016 16:01
114
24
Алексей Димитров
Алексей Димитров
Абе някак си байгън става с прясно мляко пък и за да си сипеш две паници мисля че продуктите не стигат Да ви кажа моята изпитана рецепта дето като я хапнеш чорбата отиваш да се преобличаш щото си се изпотил от удоволствие-Подробности при варенето няма единственото условие е да се запази обезателно бульона на шкембето Вадиш нарязваш и сега е важният момент В тава сипвате обилно олио-чорбата носи голямо количество олио без да разваля вкуса слагате две лъжици брашно и запържвате до златист загар за да не ви мирише чорбата на брашно С черпака наливате от бульона и слагате докато се получи достатъчно рядко за да го пресипете обратно в чорбата Забърквате и го оставяте да поври с шкембето Следващия момент -кофичка качествено кисело мляко и две яйца се разбиват идеално и като снемете чорбата от огъня пресипвате по малко в сместа като за целта ползвате разбира се по -голям съд и като изравните температурата го пресипвате в чорбата Връщате тенджерата за пет минути на огъня и сваляте Чорбата си е чорба -подправките са много ВАЖНИ прясно счукан чесън смесен с оцет и малко сол и обезателно едро смлян червен пипер За любителите на цвета винаги може да се изпържи малко червен пипер и да се добави в чорбата въпрос на вкус---да ви е сладко-АЛЕКС
23.11.2016 13:43
77
38
1
Покажи всички подкоментари
Dancho Boev
Dancho Boev
Шкембето се вари с телещки кокал от джолан за да се получи плътност на бульона. Класика е когато го консумираш да ти лепне на устните.След демокрацията всички станаха сапацитети в кулинарията.
26.08.2016 02:43
65
7
1
Покажи всички подкоментари
Darina Glavanakova Bakard
Darina Glavanakova Bakard
Чорбата става много вкусна и без яйца и кисело мляко. Това е оригиналната рецепта, другите са добавени във времето. Ние у дома сме доволни. Благодаря за вкусотията!
29.04.2017 13:34
62
15
катерина
катерина
точно това е оригиналната шкембе чорба с прясно мляко ,а не с кисело
13.11.2014 21:23
60
17
Rumen Stoqnov
Rumen Stoqnov
От 32 години съм маистор-готвач.няма рецепта за шкембе чорба с прясно мляко!!!Това е рецепта за попара с мляко!Шкембе чорба се прави единствено с масло,брашно,яице и КИСЕЛО МЛЯКО!!!!Всичко оетанало са аматиорски брътвежи и подигравка със занаята!!!!
22.04.2016 21:52
56
111
4
Покажи всички подкоментари
Людмил
Людмил
Това е шкембе чорбата, простичко и бързо Другото са измишльотини което развалят вкусът на шкембе чорбата
16.11.2016 16:45
46
16
ПЕТКО ДЕЧЕВ
ПЕТКО ДЕЧЕВ
сложих 1,5кл.шкембе.стана невероятна вкусотия.
31.01.2017 19:55
44
2
Румяна милчева
Румяна милчева
И ние го приготвяме по този начин и е много вкусно.В някой заведения сме яли и го правят с брашно и не е вкусно като това.
06.01.2017 19:47
44
16
Бай Иван стар шкембеджия
Бай Иван стар шкембеджия
Във всеки край на България рецептата е различна. Тази рецепта може да се каже, че е присъща за Западната част на България.. но пак повтарям, не навсякъде. Ако попитате хората от София през Кюстендил, Благоевград, Банско, Гоце Делчев та до Сандански и Петрич... това е оригинала. И може би са прави... има си и легенди за Царя, как е ял шкембе-чорба в Банско...
18.01.2015 20:56
41
3
1
Покажи всички подкоментари
Нина Севери
Нина Севери
Само да добавя, че към шкембето се добавя свинско краче за сгъстяване, като после се изважда от чорбичката.
07.02.2017 22:22
39
35
2
Покажи всички подкоментари
таня димитрова
таня димитрова
това наистина е оригиналната рецепта и е много вкусно без всички тези брашна и глупости
12.02.2014 01:46
38
14
Багряна Стойчева
Багряна Стойчева
Баща ми беше готвач.От него знам тази уникална рецепта.
12.10.2014 13:38
38
5
Светлана
Светлана
Никой никъде не спомена, че за бульона от шкембето, по време на неговото варене се слага една голяма глава лук разрязана на две, един морков и 2 дафинови листа.Моят начин на правене на шкембе чорба е с яйце и кисело мляко.....имала съм заведение и и една готвачка туркиня, така го правеше.Мн повече ми харесва от с прясно мляко!
08.01.2016 10:04
38
36
1
Покажи всички подкоментари
Д. Цонков
Д. Цонков
Рецептата е точна. Шкембе чорбата е нещо свещено! Единственото, което се осмелявам да добавя е, че аз слагам 5-6 цели зърна черен пипер заедно с бульона.
31.12.2014 12:53
37
3