gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Тутманик с мая и кисело мляко

Тутманик с мая и кисело мляко

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k31k15k16k12
Тутманик с мая и кисело мляко
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
06/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
7
"Дали си струва да станете по-рано, за да приготвите пухкав тутманик с мая и кисело мляко - със сигурност"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за поръсване на плота
  • кисело мляко - 100 г
  • прясно мляко - 150 мл
  • мас - 50 мл разтопена
  • олио - за намазване
  • яйца - 3 бр.
  • сирене - 250 г
  • кашкавал - 5 - 6 с.л. настърган
  • сол - 1 с.л. или малко повече
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 25 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно със захарта и две лъжички брашно. Така сформираната рядка кашичка оставете да шупне на топло за 5-7 минути.

През това време пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което последователно слагайте маста, киселото мляко и втасалата мая.

Замесете тесто и щом започне да се отделя от стените на купата прехвърлете на набрашнен плот. Месете докато спре да лепне по ръцете ви и плота, ръсвайки си по малко брашно, но внимавайки да не стане тестото твърдо. То трябва да е въздушно, меко и еластично. Оформете го на топка, намазнете го с олио и върнете в купата като я завиете с чиста кърпа. Така оставете да втаса 1 час.

Подгответе си плънката през това време. За нея разбийте яйцата (без единия жълтък) и смесете със сиренето (натрошено) и настъргания кашкавал. Ако сиренцето не е много солено добавете си сол на вкус в плънката.

Втасалото тесто разделете на две равни части. Намазнете обилно със олио всяка и разточете на не много тънки кори. Върху всяка разпределете равномерно от плънката и завийте две полустегнати рула.

Отрежете краищата им и четирите парченца поставете в центъра на тавичка, покрита с хартия за печене (около 23-24 см. диаметър). Останалата част от рулата положете около парчетата в центъра, като ги усучете леко и съедините краищата им във форма на пръстен.

Отново оставете да удвои обема си за 30-40 минути на топло и намажете с разбития с малко мляко и олио жълтък. Ако ви остане от него полейте отгоре.

Тутманика изпечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 35-40 минути, като последните 10-15 минути намалите температурата на 160 градуса.

Охладете върху решетка и поднесете с чаша айрян.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: