Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)
Turski čajni kolač (Cayli Kek)Turkish Tea Cake (Cayli Kek)
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)

Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k30k15k13k11
Турски чаен сладкиш (Cayli Kek)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
14/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
18
"В Турция чаят и сладкишите са не просто чай и сладкиши, а истинска култура, до която трябва да се докоснете"

Необходими Продукти

  • черен чай - 2 ч.л. сухи листа (може Цейлонски или English Breakfast)
  • вода - 300 мл
  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 2 с.л.
  • олио - 250 мл
  • орехи - 200 г
  • захар - 280 - 300 г
  • ванилова захар - 2 пакетчета (16 г)
  • какао - 3 с.л. с връхче (100%)
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете водата в чайник на огъня и когато заври, сипете в нея чаените листа. Варете 3 минутки, прецедете и оставете чайчето да изстине.

Сложете орехите в блендер и пуснете да се смелят, но не на каша, а ситни парченца (10 секунди на средна до максимална скорост, зависи от блендера ви).

Включете фурната да загрее до 200 градуса. Разбийте яйцата със захарта и постепенно добавяйте олиото, орехите, черния чай, какаото, ваниловата захар, лимоновия сок и накрая пресятото с бакпулвера брашно.

Сместа сипете и заравнете в намаслена и набрашнена тава-28-30 см диаметър, количеството е доста.

Поставете в загрялата вече фурна и печете около 30-35 минути или до суха клечка.

Поднесете с хубаво кафе или чай.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: