Асирсийски фул медамес

15/07/2018
Tanja Radmanovac
отTanja RadmanovacНовак54
"Рецепта, изпитана във времето - асирийски фул медамес "
Приготвяне5 мин.
Готвене20 мин.
Общо25 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо666
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • бакла - 400 г, варена, от консерва
  • лимони - 1 бр
  • сусамов тахан - 2 с.л.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • зехтин - 3 - 4 с.л. - екстра върджин
  • червен пипер - 1 с.л., сладък
  • къри - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/4 с.л.
  • кимион - 1/2 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фулът е типична за близкия изток и Северна Африка закуска и разядка с много вариации. Представяме ви една от най-бързите и лесни рецепти за вкусен и наситен фул.

Изсипвате съдържанието на една косерва варена бакла в тиган или малка тенджера и загрявате, докато не заври, след което изключвате котлона и смачквате с уред за мачкане на картофи.

В купа ситно счуквате чесъна и добавяте смачканата бакла, сусамовия тахан, 2 с.л. зехтин. Изцеждате лимона върху сместа, като отстранявате семките в процеса, за препоръчване чрез обикновена кухненска цедка.

Добавяте подправките и малко сол, разбърквате старателно, след което се оставя да изстине, за да се смесят вкусовете.

Посолява се още при нужда, а за любителите на лютото може да се настърже мъничко джинджифил към сместа.

Когато се охлади изцяло, отгоре се напръсква още малко зехтин.

Поднася се със свежи зеленчуци и арабски хляб.подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Станислава Вълкова
Ммм, обожавам го ,често си хапвах фул в арабските ресторанчета в Израел..
1
0
Роси Трифонова
Супер, мерси за рецептата :))) Отдавна се чудех какво да направя с консервата бакла в шкафа - получи се много интересно и вкусно
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв