Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с лудо тесто

Питка с лудо тесто

Питка с лудо тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
26/04/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Едно тесто за всичко - и за пити, и за мекици, и за вкусни пици - лудо тесто за ценители и заети домакини"

Необходими Продукти

  • мая - 1 кубче (42 г)
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мас - 1 с.л. мека
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 3 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 1 кг
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошава се маята в хладка вода със захарта и когато шупне, се сипва в средата на пресято брашно.

В киселото мляко се разбърква содата за хляб и се добавя в сместа. Прибавят се останалите продукти и се замесва средно меко тесто. Оставя се в намазана с олио торба в хладилника да втаса за 1 нощ, но може да се работи и веднага след като втаса.

Разделя се на на 8 топки. Първите три се точат на кръгли кори с диаметър на тавата около 28 см, нарязват се на 8 триъгълника и в средата на всеки се прави разрез. Връхчето се промушва отдолу-нагоре и се навиват на рулца. Нареждат се по края на тавата.

Втората тройка топки също се разточва на кръгли кори с по малък диаметър, нареждат се една върху друга и нарязваме на 8 триъгълника с разрез в средата. Оформят се листенца, като връхчето се промушва през разреза и нареждаме между кифлите.

Седмото топче се точи на правоъгълник, нарязва се от едната страна на ленти по 1 см като гребен и навиваме на руло. Поставя се като венец в тавата. Последното топче се разделя на две части от тях се точат два правоъгълника и се навива на рулца. Нарязват се на малки парченца и с тях се запълва празното място и в средата като цвете.

Оставя се оформяна за 20 минути, намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. прясно мляко и поръсваме семена. Печем питката в умерена фурна 170 °C около 40 минути до готовност.

Изважда се, намазваме с бучка масло и покриваме с кърпа. Тестото може да стои в хладилника до 7 дни, не повече, и да се приготвя от него питки, мекици, пици и други.

Питката с лудо тесто е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: