Пълнени Тиквички с Кайма и Киноа
Punjene tikvice sa mlevenim mesom i kinoom
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тиквички на Фурна»Пълнени Тиквички с Кайма и Киноа

Пълнени Тиквички с Кайма и Киноа

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k6k6
Пълнени Тиквички с Кайма и Киноа
Снимка: Зорица
1 / 6
26/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Добаете малко киноа към традиционните пълнени тиквички и се насладете на вкусния резултат"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр.
  • киноа - 1 к. ч.
  • диви гъби - 1 к. ч. челядинки (сушени)
  • олио - 6 с.л.
  • кайма - 250 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • чушки - 1 бр. зелена
  • магданоз - 4 с.л. ситно нарязан
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките се измиват хубаво под течаща вода. Без да се белят, се нарязват на пънчета с дължина около 5 сантиметра (три пръста). С помощта на нож и лъжица се издълбават, като се внимава да не се пробие дъното.

Издълбаната сърцевина от тиквичките се наситнява и се запазва за плънката. Пънчетата от тиквички се поръсват отвътре със сол и се обръщат върху домакинска хартия.

Киноата се изсипва в сито и много хубаво се измива под течаща студена вода. Заедно със ситото се прехвърля в тенджера със студена вода и се оставя да се накисне, докато приготвяме плънката за пълнените тиквички.

Изсушените гъби челядинки се прехвърлят с купа и заливат с гореща вода. Оставят се настрани.

В тиган с олиото се запържва каймата, като с дървена бъркалка се раздробява, за да стане на трохи. Когато започне да побелява, при нея в тигана се прехвърлят наситнените чесън и лук. Разбърква се и след малко се добавят наситнената зелена чушка, сърцевината на тиквичките и отцедените от водата сушени гъби (цели, тъй като челядинките са дребни).

Последно се добавя отново изплакнатата с вода киноа, хубаво отцедена. Запържва се за кратко и се добавят две кафени чашки от водата, в която са били накиснати гъбите. Посолява се със сол, черен пипер и накълцан магданоз и след няколко минути се дърпа от котлона.

С помощта на лъжица тиквичките се пълнят с плънката с връх, прехвърлят се в намазнена тавичка и се изпичат за 15-20 минути на средна решетка в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Пълнените Тиквички с Кайма и Киноа са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: