gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Бугаца - гръцка баница с крем от грис

Бугаца - гръцка баница с крем от грис

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k7k1
Бугаца - гръцка баница с крем от грис
Снимка: marcheva14
1 / 7
19/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Прекрасен десерт, хрупкав, ароматен на лимон, масло и ванилия и пълен с мек фин крем или накратко - бугаца"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 6 бр. тънки
  • захар - 3 с.л.
  • масло - 100 г разтопено
  • КРЕМ
  • прясно мляко - 800 г
  • грис - 170 г
  • захар - 200 г
  • лимонова кора - фино настъргана кора от 1 лимон
  • мастикс - 1/4 ч.л. или зърна 4 - 5 бр. фино счукани
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонова кора - 2 цели парчета
  • пудра захар - за поръска
  • канела - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвянето на крема, за да се охлади малко, докато се приготвят корите.

В касерола се изсипва млякото, половината захар, мастиксът, ванилията и целите парчета лимонова кора. Оставя се на умерен котлон до точка на кипене. Междувременно се разбъркват грисът и захарта, това ще помогне да не станат на бучки при варенето.

Изважда се лимоновата кора и се изсипва в горещото мляко грисът със захарта и фино настърганата лимонова кора, разбъква се през цялото време, докато се получи гъст крем, около 3-4 мин. Сваля се от котлона и се оставя настрана.

Фурна 180 градуса.

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

Маслото се разтопява. Корите се отварят и се изброяват 6 бр. Първата кора се поставя в тавата и отгоре се посипва с лъжица с масло. Поръсва се с част от захарта. Покрива се с втора кора, също се посипва навсякъде с масло, следва и малко захар, трета кора - масло, захар и така до 5-та кора.

Шестата кора се покрива с масло само от едната и страна, а другата се прихлупва отгоре, получава се правоъгълник. Само от едната страна, горна или долна, се намаслява с масло и се сгъва. Този правоъгълник се поставя в центъра на корите в тавата.

Отгоре върху правоъгълника се излива целия крем, леко се разпределя с шпатула да не стои като топка точно по средата и се загръща с корите, които са отстрани, като преди това се намасляват, за да се получи малък пакет.

Ако случайно не може да се покрие или се накъсват корите е съвсем възможно да се постави но само една кора отгоре, като се прибират краищата ѝ навътре под всички останали кори с помощта на шпатулата. Отгоре се излива останалото масло.

Пече се на 180 градуса за около 30 мин или до хубав златист загар. Оставя се да се охлади, поръсва се с пудра захар и канела и се нарязва на тесни правоъгълни парчета.

Източник: Dimitra`s Dishes

Това е още един сладък вариант, освен със сирене Фета и Рикота, на тази прекрасна гръцка баница Бугаца, която неведнъж сме опитвали в Солун или най-вече в Серес, а и не само там, има я из цяла Гърция.

Получава се прекрасен десерт, хрупкав, ароматен на лимон, масло и ванилия и пълен с мек фин крем. Изключително лесно се приготвя и винаги е с прекрасен резултат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: