gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Чабата»Чабата с маслини и сушени домати

Чабата с маслини и сушени домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k28k15k7k1
Чабата с маслини и сушени домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
22/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
"Хрупкава коричка и емблематичният Средиземноморски привкус"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г + за обилно набрашняване на плота и поръсване
  • вода - 300 мл леко затоплена
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 25 г. жива
  • захар - 1 ч.л. (по желание)
  • маслини - 6 - 8 бр. зелени, обезкостени
  • сушени домати - около 40 г хидратирани
  • босилек - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. + още за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе кашичка от 100 г брашно, 100 мл от водата, маята и захарта. Оставете да шупне 5-7 минутки.

Препоръчително е да обработвате сместа за хляба с миксер с приставки за тесто, тъй като тестото за този хляб става силно лепкаво и рядко поради многото течност.

Към първото шупнало тесто налейте останалата вода и брашното със солта, пресявайки. Включете миксера да бърка 2 минути на скорост, подходяща за месене на тесто, след което го оставете да почине 10 минути. Повторете тази технология 3 пъти. (2 мин. месене, 10 мин. почивка.)

Оставете да втаса и удвои обема си и го изсипете на силно набрашнен плот, изстъргвайки с шпатула стените на купата, тъй като казахме - става много рядко.

Със обилно намазнени длани го сгънете, прихващайки краищата и сгъвайки към средата, подобно на плик. Следва почивка от 15 -20 минути и ново сгъване.

При последното, между пластовете, разпределете от пастата от сушени домати. Тя се приготвя, като доматите се накълцат на ситно и се смесват с малко зехтин и босилек.

Подредете отгоре маслинките, поръсете с брашно и прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене. Няма нужда да се стараете да придадете правилна форма, тъй като този хляб е характерен именно със своята неправилна форма или леко правоъгълна заради сгъването във форма на плик. Оставете да удвои отново обема си.

Загрейте фурната до 250 градуса без вентилатор. На дъното й поставете огнеупорна купичка с вода, която да генерира пара.

Печете хляба 15 минути на тази температура, след което намалете на 160 градуса и включете вентилатора за още около 15 минути или до суха клечка и златиста коричка.

Охладете върху решетка преди да нарежете.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: