Спаначени Кюфтета без Яйца

25/07/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф82122724703
"На всичко сме готови за още една порция спаначени кюфтета без яйца "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо862
  • Преглеждания за месеца67
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • спанак - 500 г
  • чия - 3 с. л.
  • картофи - 1 бр. по - едър или 2 бр. по - дребни
  • зелен лук - 1 стрък / глава
  • чесън - 1 скилидка
  • кимион - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • олио - 1 с.л. нерафинирано, или зехтин
  • сол
  • хляб - 1 - 2 филии сух корав
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тъй като в тази рецепта кюфтетата са без яйца, обръщаме специално внимание на чията, която ще ги замени напълно. Затова трябва предварително чията да се накисне във вода за 2 - 3 часа. Водата не трябва да е много - за три супени лъжици чия около 50 мл или 2 пръста вода над семенцата. След като чията набъбне и поеме водата, тя придобива желирана текстура и консистенция.

Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода вода за 1-2 минутки, след което се отцежда и наситнява.

Картофът се обелва и настъргва на ситно ренде. Посолява се и се оставя десетина минути, докато си пусне водата. След това с ръце се изстисква, за да се изцеди.

Бялата част и перата на зеления лук се нарязват на много ситно. Скилидките чесън се обелват и пресоват или нарязват на съвсем ситно.

Сухият корав и стар хляб се счуква на галета в хаванче, като галетата трябва да е по-едра, за да се усеща по-хрупкава.

В купа смесваме спанака, чията, картофа, наситнените зелен лук и чесън, олиото или зехтина, подправки на вкус - сол, черен пипер и кимион. Разбъркваме много хубаво и с ръце оформяме кюфтенцата.

Овалваме всяко едно кюфтенце в едро счуканата галета и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.

Поръсваме отгоре с няколко капки мазнина (слънчогледонво олио или зехтин) и печем около 20 минути.

Сервираме със сос по желание - млечен сос или орехово-чеснов сос.

Кюфтенцата могат да се консумират по време на пости, при диетичен режим, от вегетарианци.

Стават много хрупкави и вкусни!

Добър апетит.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар