Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)
Kolač Anđeoska hrana (Angel Food Cake)
gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)

Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k5k1
Кекс Ангелска храна (Angel Foof Cake)
Снимка: marcheva14
1 / 12
25/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции8
"Опитайте само хапка от това, което хапват ангелите в Рая"

Необходими Продукти

  • брашно - 130 г за кейк
  • захар - 200 г, кристал
  • царевично нишесте - 20 г
  • пудра захар - 70 г
  • белтъци - 300 г
  • ванилия, екстракт - 1 ч.л.
  • Плодов сос
  • вишни - около 300 г замразени
  • захар - 3 с.л.
  • вода - 2 с.л.
  • нишесте - 1 ч.л.
  • ром - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 170 градуса, долно и горно нагряване и вентилатор;

Кейкова форма, ребрована 25/26 см и височина 7 см, намаслена с парче масло и покрита с малко брашно.

Белтъците се разпенват и на порции се прибавя захарта. Разбиват се в купата на миксера в началото на средна скорост, а след последното добавяне на захарта скоростта се увеличава до пълна мощност. Разбиват се за около 7-10 мин или докато се получи пухкав лъскав сняг, без да е прекалено твърд, защото кейкът ще се получи със суха сърцевина.

Дали захарта се е разтопила напълно по време на разбиването, се проверява, като се вземе малко от сместа между палец и показалец и се разтърка, и ако все още има остатъчна захар, или по-точно се усещат кристалите, се разбива за още малко до пълна гладкост.

През голяма цедка се прибавят брашното, смесено с пудрата захар, и нишестето. Разбърква се с шпатула.

Сместа се изсипва във формата, заглажда се. Пече се на 170 градуса за около 25 - 40 мин - зависи от фурната. При моята фурна печенето продължи за около 23-25 мин. Проверява се с дълга клечка, поставена в средата на кейка, която трябва да излезе напълно суха.

Изважда се от фурната, оставя се за около 5 мин на стайна тепмература и след това се обръща в подходяща чиния. Охлажда се напълно и се покрива с ванилова пудра захар.

Поднася се с плодов сос по избор или топка шоколадов сладолед.

Вишнев сос:

Замразените вишни (начини за замрязаване на дребни плодове се намира в сайта на Готвач.бг.) се поставят в тенджера на умерен котлон. Добавят се лъжиците вода и захарта. Оставят се да къкрят, докато леко започне да се сгъстяват. Прибавя се и лъжичката ром, следва и нишестето, предварително разбъркано в малко студена вода. Разбърква се и се сваля от огъня. Охлажда се напълно. Покрива се с ванилова пудра захар.

Източник: wwwmycookingbookblog.com - Мария Митева - Christou

Белтъците, с които разполагах, бях замразила от доста време във фризера, останали от друга рецепта, и крайно време беше да ги оползотворя.

Приготвих този Ангелски кейк с недоверчиво чувство, че нещо ще се получи, защото нямаше цели яйца и брашното е крайно малко. След приготвянето на кейка останах много доволна, защото се получи кейк с разкошна хрупкава коричка, точно като целувка, и с пленяващо мека и снежно-бяла сърцевина.

Избрах за заливка вишнев сос, който прекрасно контрастира с нежния цвят и структура, разбира се може да се ползват и друг вид плодове или само свежи плодове, може да се добави и топка шоколадов сладолед, може и да се поръси само с ванилова захар - по избор е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: