Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се на дъното на тавичката за печене, като се овкусяват със сол.
За плънката: Разтапя се маслото и се слага в съд за пържене. Добавят се предварително изчистените и нарязани гъби и лук. След като се задушат, се добавя и оризът. Като се запържи и оризът при непрекъснато бъркане се добавят около 2.5 кафени чаши вода.
Орехите се нарязват на ситно и се прибавят към ориза. Когато оризът е полуготов (като не трябва да е напълно сготвен, тъй като готвенето ще продължи) се овкусява с нарязани на ситно магданоз, джоджен и мащерка.
Добавя се и черен пипер, овкусява се със сол.
Докато плънката се охлажда, добре изчистеният заек се осолява добре отвътре и отвън. Заекът се пълни с плънката и се зашива добре.
Полага се върху картофките и се намазва отгоре с малко червен пипер и масълце. В тавичката се наливат 2 к.ч. вода. Покрива се плътно с фолио.
Слага се да се пече във фурна до 200 градуса и малко преди готовност, фолиото се отстранява, за да се запече до златиста и апетитна коричка.
Пълненият заек с билки и орехи е готов.