Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Божествено телешко с уиски и сливи

Божествено телешко с уиски и сливи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Божествено телешко с уиски и сливи
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
3
"Вкусът наистина е божествен, а ароматът не можем да опишем с думи, него трябва да усетите сами"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 550 г (бузи или бонфиле)
  • лук - 100 г (1 малка или средна глава)
  • чушки - 1 бр. зелена
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • сливи - 4 бр. червени (Санта Роса) или сини
  • говежди бульон - 1 кубче
  • вода - 300 мл
  • уиски - 200 мл
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • риган - 1 с.л.
  • магданоз - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • олио - около 50 мл
  • карамфил - 1 цветче
  • дафинов лист - 1 - 2 листа
  • канела - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази рецепта винаги използвам телешки бузи, защото са най-крехки и вкусни, но с бонфиле също се постигат добри резултати.

Месцето обезципете задължително, ако ползвате бузки, и също така изрежете излишни мазнинки по повърхността. Нарежете на парчета с големина 3 на 3 см. приблизително.

Поставете парчетата в купа и объркайте с брашното, ригана, магданоза и червения пипер.

Загрейте олиото и запечатайте телешкото от всички страни. Извадете и съхранете в съд под капак или завит с алуминиево фолио.

Налълцайте на ситно лука, чесъна, чушката и домата, сложете ги да се пържат в същата мазнина от месото и налейте още малко ако е нужно. След 7-8 минути налейте алкохола и 100 мл от водата с разтвореното в нея кубче бульон.

Сложете и месото и захлупете с капак да се задуши всичко за 25 минути. След изтичане на това време махнете капака и налейте останалата вода, сложете карамфила, дафиновия лист и малко сол (внимавайте да не пресолите, тъй като кубчето бульон също е солено). Задушете за още 35-40 минути.

Пригответе си сливите, като ги обезкостите и нарежете на червъртини или на по-малки парчета, както ви харесва.

Имайте предвид, че ако са по-големи ще запазят донякъде целостта си, в противен случай омекват много и се разтварят почти в сосчето, което го прави още по-вкусно, леко киселеещо и с много деликатен сладък привкус.

След като изминат 40-те минути прибавете сливите и канелата и варете на отворен капак, за да се редуцира соса - 10 минути.

Готовото ястие поднесете топло. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: