gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Фунийки»Фунийки от Кайма с Картофено Пюре

Фунийки от Кайма с Картофено Пюре

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k3k7
Фунийки от Кайма с Картофено Пюре
Снимка: Илияна Димова
1 / 12
02/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене55 мин.
Общо75 мин.
Порции3
"Вкусна изненада за всички - страхотни фунийки от кайма с картофено пюре, лесни за приготвяне и много ефектни"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белим картофите, измиваме и заливаме с вода, слагаме да се сварят. Каймата омесваме с напоени във вода и отцедени филийки хляб, галета (3 с.л.) и подправки - кимион, черен пипер, сминдух, чулрица и сушен магданоз, количества по вкус. Прибавяме и настърган лук.

Изваждаме от водата, два сварени картофа и намачкваме. Прибавяме и тях към каймата. Омесваме добре каймата и оформяме няколко топки (като за кюфтета). Правим фунийки от капачки на кофички за кисело мляко от по-големите (тези от по 800 г), за да получим по-големи фунийки. Намазваме фунийките добре с олио.

Всяка топка кайма притискаме и облепваме отвън по фунийките. Оформяме добре. Овалваме в царевично брашно и слагаме в тава, покрита с хартия за печене, намазана с мазнина. Когато са готови всички фунийки с кайма, поливаме със струйка олио и слагаме да се запекат в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.

После изваждаме тавичката от фурната и както са вътре фунийките от каймата, намазваме добре от всички страни с разбити яйца и поръсваме с галета, като внимателно завъртаме фунийките от всички страни и внимаваме да не се изгорим с горещите формички от капачките.

Връщаме формичките с фунийките във фурната и допичаме за още 10-15 минути. През това време намачкваме картофите (отцедени от водата) и подправяме със сол и куркума на вкус. Слагаме и краве масло. Получаваме картофено пюре, което трябва да е по-плътно и ако е течно, слагаме на котлона да сгъстим чрез изваряване. Полученото пюре оставяме да се охлади.

Изпечените фунийки от кайма изваждаме от фурната и оставяме леко да се поохладят и тогава внимателно махаме формичките от капачките. Картофеното пюре сипваме в найлоново пликче и правим малка дупчица в ъгълчето, да получим пош.

Взимаме фунийка от кайма, слагаме в подходяща суха чаша, за да седи изправена и вътре шприцоваме от картофеното пюре. Поръсваме с нарязан ситно пресен магданоз. Така приготвяме всички фунийки.

Сервираме за основно ястие или за ордьовър, като украса може да сложим останало картофено пюре и маслини или друга салата по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 14
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: