gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фунийки»Фунийки от Кайма с Картофено Пюре

Фунийки от Кайма с Картофено Пюре

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Фунийки от Кайма с Картофено Пюре
Снимка: Илияна Димова
1 / 12
02/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Вкусна изненада за всички - страхотни фунийки от кайма с картофено пюре, лесни за приготвяне и много ефектни"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • картофи - 1 кг или повече по вкус
  • хляб - 2 филийки сух за каймата
  • галета - 3 с.л.
  • лук - 1 - 2 с.л. настърган
  • кимион
  • черен пипер
  • сминдух
  • чубрица
  • магданоз - сушен
  • яйца - 2 бр. за намазване
  • галета - за поръсване
  • царевично брашно - за овалване
  • олио - за печене
  • куркума - за пюрето
  • сол - за пюрето
  • магданоз - за украса
  • маслини - за сервиране или салата
  • масло - 20 - 30 г за пюрето
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белим картофите, измиваме и заливаме с вода, слагаме да се сварят. Каймата омесваме с напоени във вода и отцедени филийки хляб, галета (3 с.л.) и подправки - кимион, черен пипер, сминдух, чулрица и сушен магданоз, количества по вкус. Прибавяме и настърган лук.

Изваждаме от водата, два сварени картофа и намачкваме. Прибавяме и тях към каймата. Омесваме добре каймата и оформяме няколко топки (като за кюфтета). Правим фунийки от капачки на кофички за кисело мляко от по-големите (тези от по 800 г), за да получим по-големи фунийки. Намазваме фунийките добре с олио.

Всяка топка кайма притискаме и облепваме отвън по фунийките. Оформяме добре. Овалваме в царевично брашно и слагаме в тава, покрита с хартия за печене, намазана с мазнина. Когато са готови всички фунийки с кайма, поливаме със струйка олио и слагаме да се запекат в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.

После изваждаме тавичката от фурната и както са вътре фунийките от каймата, намазваме добре от всички страни с разбити яйца и поръсваме с галета, като внимателно завъртаме фунийките от всички страни и внимаваме да не се изгорим с горещите формички от капачките.

Връщаме формичките с фунийките във фурната и допичаме за още 10-15 минути. През това време намачкваме картофите (отцедени от водата) и подправяме със сол и куркума на вкус. Слагаме и краве масло. Получаваме картофено пюре, което трябва да е по-плътно и ако е течно, слагаме на котлона да сгъстим чрез изваряване. Полученото пюре оставяме да се охлади.

Изпечените фунийки от кайма изваждаме от фурната и оставяме леко да се поохладят и тогава внимателно махаме формичките от капачките. Картофеното пюре сипваме в найлоново пликче и правим малка дупчица в ъгълчето, да получим пош.

Взимаме фунийка от кайма, слагаме в подходяща суха чаша, за да седи изправена и вътре шприцоваме от картофеното пюре. Поръсваме с нарязан ситно пресен магданоз. Така приготвяме всички фунийки.

Сервираме за основно ястие или за ордьовър, като украса може да сложим останало картофено пюре и маслини или друга салата по вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
515
40
30
20
10
Дай твоята оценка: