Пикантни миди по гръцки (Миди Саганаки)

13/08/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф73022323652
"Магията на Гръцката кухня вече и във вашия дом - пикантни миди по гръцки Саганаки "
Приготвяне15 мин.
Готвене25 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо5 397
  • Преглеждания за месеца27
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името "саганаки” идва от името на съда, в който се приготвя ястието – дълбок тиган с две дръжки, нещо подобно на нашия сахан.

Черупките на мидите се почистват старателно с телена четка, измиват се и се прехвърлят в дълбок съд без вода.

Захлупват се и след десетина минути от включването на котлона са готови - когато всички миди се отворят. Ако има неотворени миди, те се изхвърлят.

През това време в друг дълбок съд в зехтина се запържват наситненият лук и ситно нарязаните люти чушлета.

Добавят се обелените и нарязаните на дребни кубчета домати и се оставя на котлона да къкри, докато се сгъсти сосът.
След като заври доматеният сос, се добавят и мидите, риганът и ситно нарязаните скилидки чесън.

Полива се с узото и се готви още 3 - 4 минути, след което се дърпа от котлона и се поръсва с натрошеното или настъргано сирене и ситно накълцания магданоз.

Разбърква се с лъжица и ястието се сервира веднага, гарнирано с резенчета лимон и стръкчета магданоз.

И естествено - с добре охладено узо!

Тъй като сосът е много вкусен, желателно е мидите саганаки да се сервират с достатъчно количество препечен хляб за топене, а ако сте пропуснали да поднесете лъжици, черупка от мида върши отлична работа.

Добър апетит и наздраве!подобни рецепти тук

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар