gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Маминото прясно зеле

Маминото прясно зеле

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k3k6
Маминото прясно зеле
Снимка: Зорица
1 / 5
17/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4

Необходими Продукти

  • зеле - 1 средна зелка
  • олио - 6 - 7 с. л.
  • кориандър - 1 к. л. семена
  • копър - 1 к. л. семена
  • кромид лук - 1 голяма глава
  • морков - 1 бр.
  • домати - 4 - 5 бр. розови, зрели
  • дафинов лист - 1 бр.
  • люти чушки - 1 - 2 бр.
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • черен пипер - 1/2 к. л.
  • кимион - 1 к. л.
  • лимонов сок - 1 - 2 с. л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от външните листа, измива се и нарязва на едро. Поръсва се с малко сол и се намачква с ръце.

Лукът се нарязва на ситно, моркова на малки кубчета.

Олиото се загрява в тенджера с дебело дъно и в него се пускат семената кориандър и копър. Щом започнат да отделят аромата си, към тях се добавя лука, запържва се докато омекне. Прибавя се и намачканото зеле постепенно, като се разбърква от време на време.

След като е добавено всичкото зеле, тенджерата се похлупва с капак, температурата на котлона се намалява и се оставя да се задуши. От време навреме капака се отхлупва и зелето се разбърква. Ако е необходимо може да добави и малко вода, зависи от самото зеле.

След 20 минути се добавя червения пипер, сол на вкус, нарязани на филийки скилидки чесън, обелените и нарязаните на кубчета домати, моркова, почистените от семенцата наситнени люти чушлета и дафиновия лист.

Оставя се да ври до готовност. Десет минути преди да е готово, се прибавят смлян черен пипер и кимион, лимонов сок на вкус.

По желание при поднасяне може да се поръси със ситно нарязан пресен копър.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: