Начин на приготвяне
Зелето се почиства от външните листа, измива се и нарязва на едро. Поръсва се с малко сол и се намачква с ръце.
Лукът се нарязва на ситно, моркова на малки кубчета.
Олиото се загрява в тенджера с дебело дъно и в него се пускат семената кориандър и копър. Щом започнат да отделят аромата си, към тях се добавя лука, запържва се докато омекне.
Прибавя се и намачканото зеле постепенно, като се разбърква от време на време.
След като е добавено всичкото зеле, тенджерата се похлупва с капак, температурата на котлона се намалява и се оставя да се задуши. От време навреме капака се отхлупва и зелето се разбърква. Ако е необходимо може да добави и малко вода, зависи от самото зеле.
След 20 минути се добавя червения пипер, сол на вкус, нарязани на филийки скилидки чесън, обелените и нарязаните на кубчета домати, моркова, почистените от семенцата наситнени люти чушлета и дафиновия лист.
Оставя се да ври до готовност. Десет минути преди да е готово, се прибавят смлян черен пипер и кимион, лимонов сок на вкус.
По желание при поднасяне може да се поръси със ситно нарязан пресен копър.
Маминото прясно зеле е готово.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за зеле на фурна или класическото свинско със зеле.
Коментари