Сладко от праскови с ябълков пектин и лимон

18/08/2018
"Гледайте на това сладко като на ароматни слънчеви лъчи, затворени в бурканчета за зимата "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо614
  • Преглеждания за месеца33
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

  • праскови - 3 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонов сок - сок от 1/2 лимон
  • лимонтузу - 1/2 ч. л.
  • ванилия - 1 пакет
  • ябълков пектин - 2 ч. л.
  • индрише - 3 бр. листа
  • вода - 180 - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прасковите се измиват, срязваме на две и обелваме от кората. Всяка половинка се реже на 4 резена, а те се нарязват на малки парченца в голяма тенджера.

Сипва се захарта и разбъркваме с дървена лопатка. Налива се водата и слагаме на котлона да се вари за 30-40 минути докато омекнат плодовете.

Добавя се ванилия, сок от лимона, индришето и лимонена киселина. Разбърква се, опитваме на вкус, на мен ми беше добре и варим още 5 минути.

Накрая се прибавя ябълковият пектин на лъжички и се бърка добре след всяка от тях да се види каква гъстота се получава. Имайте предвид, че като сложите в хладилника на хладно се сгъстява още малко.

Снема се от котлона, оставям за 5 минути да се охлади, но все още е горещо и с черпак сипваме в сухи буркани.

Затваряме с капачка и оставяме с дъното нагоре, докато се охлади нацяло. Страхотен вкус, леко кисело и свежо - идеално за сладкиши.

Напълних 4 бурканчета и две купички за дегустация.

Двойна затварачка за буркани като от едно време
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна затварачка за буркани като от едно време
13.50 лв.
Виж ››

Практична и лесна за употреба затварачка за буркани с удобна двойна дръжка, пръв помощник при приготвянето на зимнина.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар