Сочен кекс с масло и карамелизирани орехи

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4564001894
24/08/2018
"Някои хора правят кекс, но онези, които разбират, правят сочен кекс с масло и карамелизирани орехи "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо12 093
  • Преглеждания за месеца5568
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Прибавя се разбърканото киселото мляко, в което е прибавена содата. След това се слага олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите.

Разбърква се внимателно до хомогенна смес. По желание се разделя на две части, като само в едната се прибавят няколко супени лъжици какао.

Форма за кекс се намазва обилно с маслото и се посипва с кристална захар или предварително приготвен и смлян крокан от орехите.

За него захарта се карамелизира, сипват се орехите, разбърква се и се отстранява от огъня. Изсипва се веднага в намаслена тава. След като изстине се наситнява, смила и използва.

Двете смеси се редуват във формата. Фурната се загрява на 250 градуса, формата се слага и температурата се променя на 200 градуса. Така се пече за около 5-10 минути на горен и долен реотан.

След това се пече само отдолу на 180 градуса за около 20-30 минути, след това на горен и долен реотан още 5-10 минути до суха клечка.

По желание се прави заливка от разтопен шоколад + 1-2 с.л. олио.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#234627
Кекса е страхотен! Стана много добре с карамелизираните орехи!
0
0