Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Обредна Пита за Помен

Обредна Пита за Помен

Обредна Пита за Помен
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
30/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Да си спомним за близките, които не са вече сред нас, с обредна пита за помен"

Необходими Продукти

  • мая - 20 г
  • вода - 300 мл хладка
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 700 г
  • сирене - 150 г
  • маслини - 6 - 7
  • олио - за намазване и масло
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл хладка вода се натрошава маята със захарта и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, добавят се останалите продукти без сирене и маслини и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвой обема си.

Отделя се топче като портокал и леко сплескано се поставя в центъра на тава 30 см върху хартия за печене.

Останалото се разделя на две части. Всяка се точи на правоъгълна кора, намазва се с олио и поръсваме с натрошено сирене.

Отгоре се покрива с втора кора и нарязваме на 8 ленти по 2 -3 см. Лентите се навиват на охлюв, като леко се издърпват, и нареждаме край центъра.

Срязваме маслините на парченца. Намазва се питката с разбития жълтък с малко олио и поръсавме маково семе. Върху всяко охлювче поставяме парче маслина, а в средата се оформя кръст за помен на нашите починали близки.

Печем в загрята фурна 170°C до златисто около 40-45 минути.

Изважда се върху решетка и намазваме с масло.

Покрива се с кърпа и оставяме за кратко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: