gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Много шоколадов кекс с круши

Много шоколадов кекс с круши

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
6957k2k13k5
Много шоколадов кекс с круши
Снимка: Сия Рибагина
1 / 4
13/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Грабвайте няколко круши и идвайте, ще ви покажем как да ги скриете в кекс, така че всички да хапнат"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • брашно - 200 г
  • захар - 200 г
  • бакпулвер - 15 г
  • сол - 1 щипка
  • какао - 80 г
  • масло - 100 г
  • ванилия - 1 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • шоколад - 150 г 70% какао
  • круши - 4 бр среден размер
  • За намазване на формата
  • олио - 2 с.л
  • брашно - 2 с.л
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Сложете в дълбока купа маслото и захарта, разбийте до пухкава консистенция.

Добавете едно по едно яйцата, като разбивате непрекъснато с миксер до пълното им усвояване, след което прибавете киселото мляко.

В друга купа пресейте брашното, ванилия, какаото, малко сол и бакпулвера.

Съберете сухите с течните съставки и разбъркайте до получаване на гъсто кексово тесто.

Фурната загрейте на 180 градуса.

Почистете и нарежете крушите на половина. Внимателно издълбайте средната им част със семките и ги махнете.

Намажете форма за кекс с олио и ръснете малко брашно, за да не залепне кексът, след което изсипете готовата смес в нея.

Отгоре наредете половинките круши като издълбаната им страна трябва да сочи към вас и оставете по малко разстояние една от друга.

Начупете шоколада на парчета и в издълбания център на всяка круша сложете по парче шоколад.

Останалия шоколад разпределете и сложете в сместа между крушите, като само леко пуснете парчетата, без да ги натискате на вътре.

Сложете формата във фурната и печете кекса за около 40 мин, като след 25-та минута го проверявайте с клечка забодена в най-дебелата му част, когато излезе суха, значи е готов.

При проверката внимавайте да не бодете в крушите или в шоколада, защото забодена там тя ще ви излиза влажна.

Готовия кекс извадете от фурната, прокарайте нож по стените на формата, за да се отдели, и внимателно преместете върху решетка да се охлади.

Кексът не се обръща, поднася се с крушите на горе - пожелание леко поръсен с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: