gotvach.bg»Рецепти»Баница»Зелник»Пещерски Зелник

Пещерски Зелник

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9613k5
Пещерски Зелник
Снимка: Анонимен
1 / 2
20/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8
"За почитателите на вкусния Зелник"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - 1 и 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • мас - 1 ч.ч., за разточване
  • брашно - 5 ч.ч.
  • Плънка
  • мас - 3/4 ч.ч.
  • кисело зеле - 1 кг
  • яйца - 2 - 3 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката, като зелето се нарязва на ситно и задушава докато омекне в загрята мас. После се охлажда и добавят яйцата.

За тестото - замесва се по-твърдо тесто от водата, брашното и солта. Зелникът се приготвя от две големи кори, като всяка е с девет по малки, т.т. две големи топки и осемнадесет по-малки топки тесто.

Взима се една голяма топка и с мазнината и деветте топки се разточват една върху друга. Получават се много пластове. Така се прави и с другата голяма част от тестото.

Тава се намазва с мас и се поставя едната кора, но краищата да са извън тавата, поставя се плънка, после другата кора, но така че да се събере в тавата без да излиза от нея.

Краищата на първата кора, които висят от тавата, се навиват навътре на руло, като се работи с намазнени ръце за да не лепне.

Залива се с останалата мас и се пече в умерена фурна, около 190-200 градуса до златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: