Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени Чушки»Пълнени чушки с ориз и киноа

Пълнени чушки с ориз и киноа

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Пълнени чушки с ориз и киноа
Снимка: Зори
2 / 6
08/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Шепа киноа ще превърнат обикновените пълнени чушки в здравословен обяд, за който всеки може да си мечтае"

Необходими Продукти

  • киноа - 100 г
  • ориз - 5 - 6 с.л.
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава кромид
  • черен пипер
  • джоджен - 1 с.л.
  • майорана - 1 с.л.
  • магданоз - 1 с.л.
  • сол - на вкус
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • чушки - 15 - 16 бр. за пълнене
  • чесън - 2 - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чушките се измиват, отстраняват им се капачетата внимателно, като се запазват и семениците, почистени от семената и се нарязват на ситно за плънката. Дръжките на капачетата се подрязват.

Киноата и оризът се измиват и накисват във вода предварително, но в отделни съдове. Киноата се сварява във вряща подсолена вода.

За плънката в дълбок тиган загряваме олиото, добавяме нарязания на ситно лук, наситнения морков и семениците от чушките.

Добавя се изцеденият ориз, позапържва се и се добавя топла вода - колкото да го покрие (около 1 ч.ч.), разбърква се от време на време, докато оризът поеме водата и след това се добавя сварената киноа, наситнените скилидки чесън, магданозът, джодженът, майораната, черен пипер и сол на вкус.

Разбърква се, сваля се от котлона и с плънката се пълнят чушките, като отворите им се запушват с капачетата.

Нареждат се в намаслена тава, поръсват се отгоре със сол, черен пипер и малко олио и се изпичат във фурната до готовност - 15 - 20 минути.

Вкусни са както топли, така и студени.

Пълнените чушки с ориз и киноа са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Рецептата е отличен избор за Великденските пости!
07.03.2019 11:21
3