Домашен ябълков оцет

19/10/2018
ВИЛИ-Виолета Матева
отВИЛИ-Виолета МатеваГуру215984777216
"По-хубаво от домашното няма, затова в сезона на ябълките непременно пригответе домашен ябълков оцет по тази изпитана рецепта "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точки
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо32 068
  • Преглеждания за месеца1828
  • Преглеждания за седмицата50
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

  • ябълки - 1. 5 - 2 кг
  • захар - 50 г
  • мед - 1 - 2 с. л.
  • вода - да покрие плодовете
* мерки и количества

Видео Рецепта

Начин на приготвяне

Сега има изобилие от ябълки, пригответе си домашен ябълков оцет. В трилитров буркан се пълни 3/4 от обема с измити и нарязани на парчета ябълки.

В купичка с вода се разбърква захар и мед и сипваме в буркана. Налива се преварена охладена вода да покрие плодовете и отворът се затваря с тензух или тюл, стегнато с ластик.

Трябва да се получи оцетна гъба и 1 -2 пъти на ден се разбърква с дървена лъжица за 7 дни. Оставя се и след 6 седмици се прецежда.

Гъбата се съхранява в хладилника и може да се използва при следващото правене на оцет, като се прибавя към изброените по-горе съставки. Когато се слага гъба, оцетът става по-бързо.Течността ще е мътна, но така трябва да бъде.

След 10 дни се образува и утайка, отново се прецежда и това е домашният ви ябълков оцет.

Ако го оставите за една година, ще се избистри, но кой да чака толкова. Употребява се в готварство, за лечебни рецепти, за сваляне на кръвното и излишните килограми.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

ВИЛИ-Виолета Матева
Добавих снимки за да се види как протича процеса След 18 дни го прецедих през сито и налях в стъклени бутилки.В малката кутиика е оцетната гъби ,ще пазя в хладилника може и втора доза да направя но този път ще сложа само 200 гр мед да е още по здравословен.Оставям оцета да се избистри и отново ще прецедя След 3-4 дни мога да ползвам за консумация !
13
0

Виж всички коментари или напиши такъв