Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Агнешко месо»Кавърма»Родопска кавърма с мляно месо

Родопска кавърма с мляно месо

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k2k
01/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
1
"Казват, че родопските дълголетници само такава кавърма са хапвали, а ние бихме искали да сме на тяхно място"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • агнешка кайма - 300 г
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • червена чушка - 2 бр.
  • зелена чушка - 1 бр.
  • манатарки - 100 г (сушени)
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 3 бр.
  • яйца - 2 бр.
  • кашкавал - 50 г
  • доматено пюре - 2 с.л.
  • зеленчуков бульон - 250 мл
  • гъбен бульон - 250 мл.
  • червен пипер - сладък
  • червен пушен пипер
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • олио
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете сушените манатарки в гореща вода и оставете за няколко минути.

Запържете агнешката кайма в загрят тиган със зехтин.

Нарежете морковите, лука и чесъна. Овкусете каймата с пушен и сладък червен пипер, черен пипер и сол. Добавете нарязаните зеленчуци. Нарежете червена и зелена чушка и прибавете и тях. Добавете към сместа и накиснатите манатарки.

Обелете доматите, нарежете ги на по едри парчета и сложете в тигана.

Налейте първо гъбения бульон, а след това и пилешкия.

Добавете доматено пюре и оставяме сместа да поври.

За да приготвите тестото за капачето на кавърмата, смесете брашното с щипка сол и започнете постепенно да прибавяте вряла вода и да омесвате. На финала добавете зехтин на тънка струя.

Тестото трябва да е гладко и еластично. Оставете да почине за няколко минути и разточете от него лист с дебелина от 0.5 см. Изрежете кръг, достатъчно голям, за да покриете съда за печене на кавърмата. Добавете чубрица и дафинов лист в сместа на котлона.

Настържете кашкавала. Сипете кавърмата в подходящ съд и чукнете отгоре ѝ яйце. Поставете капачето от тесто, намажете го с разбито яйце и поръсете с настъргания кашкавал.

Изпечете кавърмата на 180°C, докато капачето придобие златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: