Най-вкусното постно зеле

02/10/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75370146921
"И баба знае да го направи със свинско, хайде да ви видим можете ли да приготвите вкусно постно зеле "
Приготвяне15 мин.
Готвене90 мин.
Общо105 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо524
  • Преглеждания за месеца127
  • Преглеждания за седмицата41
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • прясно зеле - 1 бр. около 2.5 кг
  • домати - 1 бр. консерва плътни
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 1 зърно
  • чесън - 1 скилида
  • сол - 1 ч.л.
  • пушен червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - щипка микс от зърна
  • сухи чушки - 1 бр. червена
  • олио - около 100 - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето се почиства от външните листа и се нарязва на ситно. Слага се в тенджера и към него се прибавя много силно наситнен чесън и олиото. Посолява се и се добавя мъничко вода, около 1/ 2 к.ч. или 50 мл. Оставя се на умерен котлон за около 30 мин.

В началото тенджерата е пълна почти до ръба, но след 10 мин зелето ще спадне и ако не се е побрало всичкото, се добавя още от него.

В робот се смилат доматите на пюре, въпреки че са на кубчета, добавя се и сухата червена чушка за вкус.

След като е омекнало достатъчно, се наливат доматите и всички останали подправки. Оставя се на тих огън за около 30-40 мин.

След това време се прехвърля в тава, долива се още малко вода, почти да го покрие, също и хубава струйка олио.

Пече се на 190 градуса, докато се захване хубава препечена коричка, но това е въпрос на избор. Времето за печене е около 60 до 90 мин или докато остане само на мазнина.

Постното зеле, както и някои други зеленчуци обичат мазнината, така че дали ще се добави 100 мл или 150 мл, е въпрос на вкус и усещане.

При сервиране се поръсва с наситнен копър.подобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар