Люти панирани охлюви

Биляна ВладоваБиляна ВладоваИноватор1964172533
02/10/2018
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо853
  • Преглеждания за месеца56
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • охлюви
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • бяло брашно - 3 с.л.
  • галета - 4 с.л.
  • чесън - 1 к.л. на прах
  • магданоз - 2 ч.л. сушен
  • лют червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер
  • сол
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези, които си ловят сами охлювите след дъжд, а не ги купуват сварени и замразени:

Живите охлюви се слагат в дълбока тенджера и се затварят с капака, а върху него се слага нещо тежко, за да не го надигне бъдещата вечеря и да избяга. Така охлювите се оставят 24 часа да се изчистят от това, което са изяли.

След това се извеждат от тенджерата и един по един се измиват със студена вода и се слагат в нов съд, в който ще се варят.

Заливат се с леко подсолена вода и се слагат на котлона отново със затиснат капак. Щом се свалят, се извеждат от водата и се оставят да изстинат.

В това време в купа се разбиват яйцата с малко черен пипер. В чиния се смесват царевичното и бялото брашно. Към тях се добавя и чесънът на прах и лютият червен пипер. Магданоза стриваме с ръцете на много ситно и го слагаме в същата чиния. Разбъркваме хубаво да се размесят всички подправки и вкусовете им.

Във втора чиния слагаме галетата с малко сол и черен пипер, като отново ги развиваме хубаво. За още по пикантен ефект може и в галетата да се сложи малко лют червен пипер.

Щом изстинат охлювите, им се махат черупките.

Слагаме олио да загрее в тиган. Изчистените охлюви овалваме в брашняната смес, след това ги потапяме в разбитите яйца и накрая отново ги овалваме, но тази път в галетата.

Един по един ги слагаме да се пържат в загрятата мазнина за не повече от минута до минута и половина. Щом са готови, ги изваждаме и слагаме върху кухненска хартия да се изцедят от мазнината.

Накрая отново ги поръсваме съвсем леко с черен пипер. Сервираме охлювите в лимон и в компанията на ледено студена бира.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар