Цяло пиле в гювеч с картофи

21/11/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф82122724703
Приготвяне15 мин.
Готвене100 мин.
Общо115 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо422
  • Преглеждания за месеца74
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • пиле - 2.3 кг охладено
  • картофи - 2 бр.
  • сладки картофи - 2 бр. (батати)
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 малък стрък (20 см), бялата част
  • бира - 1 ч.ч.
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • чубрица - 1 ч.л. ронена
  • сол
  • олио - 1 к.ч.
  • чесън - 3 цели скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива със студена течаща вода от вън и отвътре. Почиства се, ако има останали перушинки.

Картофите, бататите и морковът се обелват и се нарязват на едри парчета - картофите и бататите са на пръчици или полумесеци, морковът е на колелца.

Празият лук се почиства от външните листа и се нарязва на шайби. Всички зеленчуци се изсипват в гювеча, поръсват се със сол, черен пипер, кимион и малко олио. Налива се половин чаена чаша вода и се разбъркват.

Пилето се слага най-отгоре върху зеленчуците по корем. Поръсва се отвън и отвътре с червения пипер, сол, черен пипер, кимион и ронената чубрица. Полива се олио и се натърква.

Вътре в корубата също се капва малко олио. Целите скилидки чесън, обелени само от най-външните листа, се слагат вътре в пилето. В корубата му се изсипва една чаена чаша бира.

Пилето в гювеч се похлупва с капака и се слага в долната част на студена фурна.

Фурната се загрява на 180-200 градуса и пилето се пече час и 40 минути.
Последните петнайсет минути може да отхлупите капака на гювеча, за да се зачерви пилето отгоре и да придобие хрупкава апетитна копичка.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар