Цяло пиле в гювеч с картофи

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k4k6
Цяло пиле в гювеч с картофи
Снимка: Зорица
1 / 7
21/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне15 мин.
Готвене100 мин.
Общо115 мин.
Порции6
"Вадете най-големия гювеч, че трябва и място за пилето да има, и място за картофите да остане, останалото е лесно"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива със студена течаща вода от вън и отвътре. Почиства се, ако има останали перушинки.

Картофите, бататите и морковът се обелват и се нарязват на едри парчета - картофите и бататите са на пръчици или полумесеци, морковът е на колелца.

Празият лук се почиства от външните листа и се нарязва на шайби. Всички зеленчуци се изсипват в гювеча, поръсват се със сол, черен пипер, кимион и малко олио. Налива се половин чаена чаша вода и се разбъркват.

Пилето се слага най-отгоре върху зеленчуците по корем. Поръсва се отвън и отвътре с червения пипер, сол, черен пипер, кимион и ронената чубрица. Полива се олио и се натърква.

Вътре в корубата също се капва малко олио. Целите скилидки чесън, обелени само от най-външните листа, се слагат вътре в пилето. В корубата му се изсипва една чаена чаша бира.

Пилето в гювеч се похлупва с капака и се слага в долната част на студена фурна.

Фурната се загрява на 180-200 градуса и пилето се пече час и 40 минути.

Последните петнайсет минути може да отхлупите капака на гювеча, за да се зачерви пилето отгоре и да придобие хрупкава апетитна копичка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: