Тарама хайвер от мойва
Tarama kavijar od cipala
gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Хайвер»Тарама хайвер от мойва

Тарама хайвер от мойва

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8957k3k2k1
Тарама хайвер от мойва
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
21/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне7 мин.
Готвене5 мин.
Общо12 мин.
Порции6
"Тарама хайвер, който може да сервирате с препечени филийки"

Необходими Продукти

  • хайвер - 110 г червен от мойва
  • лайм - 1 бр., сока от плода
  • червен лук - 1/2 средна глава
  • олио - 65 мл
  • лайм - 1/2 кората от плода
  • сухар - 4 бр. от царевичен хляб
  • сол - на вкус
  • хляб - препечени филийки от бял
  • масло - за намазване
  • магданоз - за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хайверът от мойва е полезен за организма продукт, който съдържа витамини от В групата, както и витамините D, A и E. Лесно смилаем, той подпомага за подсилване на имунната система, зрението и укрепва кръвоносните съдове.

Този рибен дар е богат на минерали, йод и фосфор, съдържа калий, калций, желязо, магнезий, цинк и др.

Тарамата можете да приготвите както от червен, така и от черен хайвер.

Изсипваме съдържанието на хайвера от кутийката в купа, към която прибавяме лимоновия сок и малко сол на вкус (този хайвер е с малко по- безсолен вкус).

Пасираме продуктите до хомогенност.

За приготвянето на разядката, предпочитам специфичния аромат на домашно изпечения хляб от царевично брашно.

За целта блендираме препечените филийки и готовата галетата прибавяме към пасираната смес.

Червеният лук нарязваме на парченца. Настъргваме на ситно и кората на лайма. Прибавяме ги към тарамата, като пасираме отново.

На тънка струя и при непрекъснато разбиване доливаме от растителната мазнина.

Ако сместа ни се окаже по-рядка, добавяме още от галетата, като се съобразяваме с факта, че във времето, в което тарамата отлежава, тя се сгъстява допълнително.

След постигане на желаната консистенция и вкус, оставяме тарамата в хладилник за 1-2 часа, за да позволим на съставките и ароматите да се слеят.

Поднасяме добре охладен, върху препечена филийка бял хляб, намазан тънко с масло.

Аранжираме Тарама хайвер от мойва с резенчета лук, листенце магданоз и малко от рибните яйчени зрънца.

Питието е ясно - подходящо за случая е водката.

Съвет: Инструкциите за състава на истинския хайвер е, че неговата миризма трябва да е неутрална, а не мирише на риба. При консумация зрънцата трябва да се спукат в устата ви и да се разтворят бързо.

Ако обвивката им има хрупкава и зърниста структура, можем да сме сигурни, че хайверът е фалшив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: