Родопски боб на фурна

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
860
259
1166
1
21/11/2018
"Ще ви издадем и голямата тайна на Родопския боб на фурна - поднесете го със сланинка, няма да сгрешите "
Приготвяне20 мин.
Готвене2 мин.
Общо22 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо9 830
  • Преглеждания за месеца322
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива добре и се накисва от предния ден в студена вода. На сутринта я изхвърляме, отделяме изплувалите зърна и слагаме боба в тенджера. Наливаме студена вода 3-4 пръста над боба и поставяме съда на умерен огън.

След като заври, изхвърляме първата вода и наливаме гореща. Този път тя трябва да е един пръст над варивото.

Оставяме боба да къкри съвсем леко около 1/2-1 час на слаба температура. През това време приготвяме зеленчуците за запръжката. Измиваме ги и ги почистваме. Сухата чушка сме накиснали предварително в малко хладка вода.

Нарязваме на ситно лука, праза, пиперката, сухата чушка и моркова. Лютата чушка се пробожда на 2-3 места с върха на ножа.

В загрялата растителна мазнина сотираме под капак нарязаните продукти, докато омекнат. Накрая прибавяме ароматните сухи подправки, червения пипер и доматената салца.

Изцеждаме сварения боб, като запазваме около 250-300 мл от водата. Към него прибавяме задушените зеленчуци и овкусяваме със сол.

Приготвяме глинен съд или тава за запичането, в която изсипваме варивото. Прибавяме водата от варенето и разбъркваме добре.

Поставяме печивото в предварително загрята на 180°C фурна и печем ястието, до изпаряване на течността.

Поднасяме печения боб с натрошена люта пиперка, комат хляб, овкусена сланина и студено руйно вино.

Да ви е сладко!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар