gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Марудници»Най-вкусните родопски марудници

Най-вкусните родопски марудници

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k5k1
Най-вкусните родопски марудници
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"В един дом замирише ли на вкусни родопски марудници, всички ще са щастливи"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Родопската кухня е богата изкусителна смесица от тракийски, ориенталски и местни традиционни ястия. Няма празник или събор, на който родопчаните да не сервират много от тях, като марудниците винаги присъстват на трапезата им. Те са една вкусна и малко по-различна алтернатива на палачинките - по-дебели, приготвени с повече масло, а брашното се смесва с мая. В някои краища се правят и с кисело мляко, но по-вкусни и въздушни са с прясното.

В подходяща дълбока купа разбиваме яйцата и прясното мляко с помощта на миксер.

Брашното пресяваме два пъти и го го смесете със солта, олиото, лъжица-две от леко разтопеното масло и хладкото прясно мляко.

В купичка активираме маята в хладка вода, към която сме прибавили и захарта.

Към получената смес с консистенция по-гъста от боза, прибавяме активиралата се мая.

Отново разбъркваме добре сместа. Оставяме покритата с памучна кърпа купа на топло за час.

Печем марудниците на сач. Ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган. Не щадете маслото за намазване на повърхността на съда, в който печете. Гребвайте по черпак от сместа и с плавни движения разливайте по дъното на сача.

Готовите марудници отново намазваме с масло, докато са още топли.

Гарнираме според вкуса си със сирене или в моя случай със сладко от горски ягоди.

Съвет: Вместо масло можете да намажете дъното на сача със свинска мас.

Оближете си пръстите, мили приятели!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: