Бугаца с мед и ядки

07/10/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8345083304
"Който разбира с готови кори за баница прави бугаца с мед и ядки "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо442
  • Преглеждания за месеца69
  • Преглеждания за седмицата36
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе кремчето, като загреете на умерен огън 550 мл от млякото със захарта, ваниловата захар и лимоновата кора. Разбийте отделно жълтъците с останалото мляко и нишестето. Щом това мляко на котлона закъкри налейте нишестената смес на тънка струйка към него при непрестанно разбиване. Варете кремчето, бъркайки 8 минутки или докато се сгъсти. Извадете лимоновите корички.

2. Разтопете маслото на тих огън или в микровълнова фурна, захлупвайки съда, за да не ви пръска.

3. Вземете тавичка с диаметър 28 см. и я намазнете обилно или покрийте с хартия за печене. Започнете да нареждате 6 кори една върху друга като ги кръстосвате, а краищата подгъвате по стените на тавичката. Между всяка кора ръсвайте обилно от разтопеното масло или мажете с кухненска четка. На третата кора поръсете и 2 с.л. захар.

4. Върху 6-тата кора излейте кремчето и го заравнете. Поръсете с 80 грама от ядките. Отгоре подредете останалите 6 кори на същия принцип.

5. Когато приключите ще ви останат стърчащите краища на корите, тях подгънете навътре към центъра на бугацата. Намажете повърхността с остатъка от маслото.

6. Загрейте фурната до 180 градуса и изпечете за 25-30 минути, след това оставете да изстине и приберете в хладилник за 3 часа. По- нетърпеливите може и да не чакат толкова дълго.

7. Запечете останалите ядки на сух тиган и ги накълцайте с остър нож. Поставете на котлона при умерен огън 40 мл. вода с две големи лъжици хубав мед. Когато той се разтопи намажете повърхността на Бугацата и отгоре поръсете със запечените ядки.

Поднесете гръцката баница като закуска или десерт на вашата трапеза.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Марияна Петрова Иванова
Страхотна рецепта! Не бях чувала за такова нещо, а и името ми е напълно непознато:)
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти :) Бугаца е нещо между баница и кремпита. Произхода и е гръцки, а пълнежа може да бъде както сладък, така и солен, има различни видове. Вълшебство! :)
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв