Гръцка бутер баница със спанак

24/11/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф77470146511
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо84
  • Преглеждания за месеца45
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • бейби спанак - 300 г
  • бутер тесто - 2 листа
  • зелен лук - 1 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • рикота - 250 г
  • сирене фета - 200 г
  • яйца - 1 бр. разделено
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сусам - бял и черен за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене.

Спанакът се измива, подсушава се доколкото може с домакинска хартия, това е важно за да бъде сух в бутер тестото и грубо се нарязва с нож. Поставя се в голяма купа, отгоре се добавя наситнен зелен лук, изсипва се рикотата и грубо наситнено сирене Фета, наситнен копър, подправя се със сол на вкус, в зависимост колко е солено сиренето, черен пипер и един жълтък.

Сместа се разбърква с ръка, смачква се, така ще се смали обема ѝ и ще се превърне в кремообразна маса. Може да се постави в робот и на принципа на старт-стоп бутона да се смели, но така че да се усеща сиренето и да останат приятни малки бучки. Мазнина в плънката не се добавя, достатъчна е мазнината в бутер тестото. След като е готова плънката се опитва на сол и евентуално се добавя.

Тестото се отваря върху поръсен плот с малко брашно. Посредством точилка леко се разточва в дължина и леко в ширина, поставя се в тава, застлана с хартия за печене. С остър нож се правят в лек диагонал отстрани разрези, като се запазва неразрязана средната част.

Ако е трудно да се разреже в тавата, може да се извади заедно с хартията и върху плот да се направят разрезите. В неразрязаната част на тестото се поставя половината от плънката, разпределя се. Следва разрязаните части да се оформят като плитка.

Разбива се белтъкът и посредством четка се намазва върху рулото (за намазване на печивата винаги ползвам белтък, той така не прегаря както жълтъка). Поръсва се с двата вида сусам. Оставя се в хладилник, докато загрее фурната.

Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване, около 45-50 минути, като се има предвид, че сплетените части по-трудно се изпичат и времето е малко повече от обикновено. За да не прегори по средата на печенето отгоре се поставя една хартия.

Баницата се изважда от фурната, оставя се да се охлади и след това се нарязва на дебели парчета, поднася се със сос дзадзики.

Източник: Dimitra`s Dishesподобни рецепти тук

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар