Пелте от дюли

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Пелте от дюли
Снимка: marcheva14
1 / 7
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
95 мин.
Порции
1
"Домашно приготвен мармалад от дюли, с който може да се запасите за зимата"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • захар - 800 г
  • лимони - 1 бр.
  • канела - 2 бр. на пръчка
  • карамфил - 5 розички
  • кардамон - 2 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите се измиват под течаща вода и се отстранява мъхестата им покривка. Нарязват се на 6 парчета. Лимонът се нарязва на четвъртини.

В тенджера се кипва достатъчно вода и се поставя на котлон да заври. Изсипват се плодовете, подправките и разрязаният лимон. Оставят се да заври, след това се намалява температурата и се оставят за 15/20 минути или докато омекнат плодовете. Отстраняват се подправките с решетъчна лъжица.

Водата се изцежда, може да се запази, като й се прибави малко захар ще се превърне в прекрасна свежа напитка.

Дюлите се връщат в тенджерата, посипват се със захарта. Оставят се на умерен котлон на 5 степен от възможни 9 степени да се варят за 1 час.

Първите 30 минути се разбъркват периодично, но следващите разбъркването е постоянно и непрестанно, защото сместа вече е тежка и гъста и веднага ще се залепи по дъното на тенджерата, ще загори.

След 60 минути се свалят от котлона и се пасират с пасатор до много гладко пюре. Отново се връщат на котлон за 10 минути при непрекъснато разбъркване, така ще изври и малкото течност, ако е останала.

Готовата смес се излива във форма, покрита с фолио, и се оставя да засъхне за 1 денонощие. След това се изважда и се оставя на въздух за 2-3 дни. да засъхне.

Може да се нареже на малки хапки и да се овалят в кокос или в кристална захар. По принцип се опакова в хартия за печене и се оставя на хладно и проветриво място. Мармаладът се съхранява до 6 месеца, захарта е консервант.

Източник: batimiti.blogspot.com, Дзверски вкусно, Пейч

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: