gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Класическа рецепта за кюфтенца по цариградски

Класическа рецепта за кюфтенца по цариградски

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Класическа рецепта за кюфтенца по цариградски
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 3
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Не знаем колко е световният рекорд по изяждане на царигардки кюфтенца, но вярваме, че заради тези сме го подобрили със сигурност"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • телешка кайма - 300 г
  • свинска кайма - 200 г
  • хляб - 1 филия, сух
  • прясно мляко - 1 к.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • червен лук - 1 глава
  • магданоз - 1/3 връзка пресен
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • стафиди - 18 бр.
  • За картофеното пюре
  • картофи - 500 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • телешки бульон - 1/2 ч.ч., от кубче
  • масло - 40 г
  • мащерка - 3 стръка, изсушена
  • индийско орехче - 1/2 к.л.прясно настъргано
  • сол
  • И още
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • масло - 25 г
  • магданоз - за аранжиране
  • каперси - за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа смесваме двата вида кайма. Накисваме хляба в студено прясно мляко.

В друг съд разбиваме яйцето и го смесваме с всички упоменати подправки. Към тях добавяме настъргания на ситно кромид лук и изцедената среда от хляба. Нарязваме на ситно магданоза и го прибавяме към ароматните съставки.

Смесваме ги с каймата, като разбъркваме добре всички компоненти. Покриваме съда със стреч фолио и го оставяме на хладно за 2 часа.

През това време си приготвяме картофеното пюре. За целта поставяме измитите и обелени картофи в тенджера с кипяща подсолена вода. Варим ги на умерена температура. Още горещи ги минаваме през преса за картофи в дълбока стъклена купа.

В топлото прясно мляко настъргваме индийското орехче, прибавяме листенцата мащерка и овкусяваме със сол, ако е необходимо. Добавяме горещия телешки бульон и бучката масло, за да се разтопи. Заливаме с ароматната течност пресованите картофи.

Разбъркваме до хомогенност и желаната гъстота. Ако преценим, че консистенцията е гъста, прибавяме още от горещия телешки бульон. От охладената и овкусена кайма оформяме топчета, с големината на средно голям орех. В средата поставяме по една стафида.

Овалваме всяко кюфтенце в брашно и ги изпържваме в нагорещен тиган с растително олио и малко масло.

Поднасяме цариградските кюфтенца топли, като ги гарнираме с картофеното пюре.

Аранжираме с каперси и листенца пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: