Кулата на изненадите (Питки със сладка и солен плънка)

24/11/2018
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо21
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • за тестото
  • бяло брашно - 600 г
  • олио - 1/2 ч.ч
  • захар - 1 с.л
  • сол - 1 ч.л
  • мая - 30 г прясна
  • топла вода - 2 - 3 чаши
  • За сладката част
  • черен шоколад - 3 - 4 кубчета
  • бял шоколад. 3 - 4 кубчета
  • млечен шоколад - 3 - 4 кубчета
  • захар - 3 с.л.
  • За солената част
  • твърдо сирене - 50 г
  • чедър - 50г кашкавал
  • гауда - 50г
  • маково семе - за поръсване или сусам
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква в купичка с малко захар, брашно и хладка вода, докато се получи гладка кашица, отгоре се наръсва с щипка брашно и се оставя за кратко време на топло да втаса и удвои обема си.

В купа слагаме брашното и в средата се прави кладенче, в което се налива втасалата мая, захарта, олиото и постепенно наливаме вода. Месете, докато получите гладко тесто, което се отделя от стените на съда.

Готовото тесто разделете на две части. В основата на едната част добавете още 3 с.л захар и разбъркайте отново.

Сложете двете половини в подходящи съдове, поръсете с малко брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло място да втасат.

Приготвяне на сладката част
Подгответе трите вида шоколад. От сладката част на тестото се късат с ръце топчета с големина на голям орех. Във всяко топче се слага по парче шоколад - във всяко топче различен вид шоколад, докато сладкото тесто свърши.

Приготвяне на солената част
Нарежете сиренето, Чедъра и Гаудата на еднакви неголеми кубчета.
Също както и при сладката част, накъсайте малки топчета и във всяко топче сложете произволно парче сирене или кашкавал, всеки път различен продукт. Така до свършване на топчетата.

За нареждане на топчетата ще ви е необходим съд за печене на козунак или кекс, намазан с мазнина.

Готовите малки питки наредете на височина във формата на кула, намажете с жълтък и поръсете със сусам или маково семе. Оставете за малко да починат.

Загрейте фурната на 180 °C и печете до приятно златист загар.подобни рецепти тук

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар