gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Месеница на конци с яйца и сирене за Задушница

Месеница на конци с яйца и сирене за Задушница

Мария СимоваМария Симова
Гуру
2k17k3k19k21
Месеница на конци с яйца и сирене за Задушница
Снимка: Мария Симова
1 / 4
23/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 300 мл топла
  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • олио - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. с връх
  • прясна мая - 42 г
  • брашно - около 1 200 г
  • плънка
  • сирене - 400 г
  • яйца - 2 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • олио - 150 мл за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в затоплените прясно мляко и вода. В голяма купа пресейте брашното, добавете солта и разбъркайте, оформете кладенче. В него поставете разбитото яйце, киселото мляко и олиото. При непрекъснато бъркане към тях прибавете разтворената мая, замесете меко, нелепнещо тесто. Разделете тестото на 8 топки, намажете ги обилно с олио и ги завийте, оставете така за 30 минути на топло да увеличат обема си.

През това време смесете натрошеното сирене с яйцата и 1 белтък. Намажете голяма тава с олио. Намажете плота с олио, и една по една топките разтворете на тънки правоъгълни кори, намажете всяка една с 1-2 с.л. олио и част от плънката.

Навийте ги една по една на руло, усуквайте и разтегляйте встрани всяко руло и ги навийте на охлюв едно по едно, подредете ги в тавата на 1 пръст разстояние едно от друго.

Така оформените охлювчета, намажете първо с олио а после и с разбития жълтък. Оставете тавата на топло за около 30 минути, след което я поставете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до златисто кафяв цвят за около 45 минути.

Извадете тавата, напръскайте месеницата със студена вода и завийте за 15 минути. Разделяте охлювчетата на порции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: