Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Солено Руло»Картофен хляб с маслини и билки

Картофен хляб с маслини и билки

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Картофен хляб с маслини и билки
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 1 ч.ч.
  • оризово брашно - 1 ч.ч.
  • маслини - 100 г зелени без костилка + 100 г черни
  • царевичен грис - 1 с.л.
  • картофи - 3 броя, сварени
  • суха мая - 1 бр. на Йоткер
  • мътеница - 1 ч.ч.
  • трици от лимец - 2 - 3 с.л. + 1 с.л. за маята
  • захар - 1 ч.л., равна
  • вода - 250 мл хладка
  • зехтин - 3 с.л.
  • сол - 1ч.л.
  • риган - 1 с.л., изсушена билка
  • розмарин - 1 ч.л., пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, пресяваме брашната в подходяща купа и съм тях прибавяме триците, солта и гриса.

Маята смесваме със захарта и триците с хладка вода. След като се активира, я изсипваме в кладенчето.

Минаваме през преса сварените картофи и прибавяме пюрето към сместа заедно с мътеницата и зехтина.

Покриваме го с памучна кърпа и го оставяме да удвои обема си на топло за около 1.5 ч.

През това време блендираме маслините. Няколко от тях оставяме за аранжиране на хлебното руло.

Розмаринът режем на ситно и го смесваме с ригана и наситнените маслини.

От тестото оформяме дебела правоъгълна кора. Намазваме повърхността ѝ с малко зехтин и поставяме маслиновата плънка.

Завиваме хлебното руло, намазваме го със зехтин и подреждаме резенчета от маслините по коричката.

Оставяме го още веднъж да втаса за около 30 минути на топло.

Печем в предварително загрята фурна на 180°C градуса за 45 минути или до зачервяване.

На дъното на фурната поставяме купа с вода.

Покриваме картофения хляб с памучна кърпа.

Към плънката можете да прибавите сушени домати.

Бон апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: