Ябълков щрудел с орехи и дъх на канела

15/10/2018
ГЕРГАНА ЯНКОВА
отГЕРГАНА ЯНКОВАИноватор2743456542
"Искате нещо вкусно с дъх на канела, което се топи в устата - ето го нашето предложение "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции8
Сготви+1 точки
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо922
  • Преглеждания за месеца219
  • Преглеждания за седмицата9
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

  • бутертесто - 1 лист
  • ябълки - 2 - 3 бр /средни/
  • орехи - 1/2 ч.ч. /начупени/
  • стафиди - 100 г
  • ром - за накисване на стафидите
  • чаени бисквити - 3 - 4 бр. натрушени
  • захар - 1/2 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
  • канела - 2 с.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон настъргана
  • масло - 2 с.л. + още малко за намазване на тестото
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете ябълките на кубчета. Загрейте две супени лъжи от маслото в дълбок тиган или друг подходящ съд. Добавете ябълките и 4 с.л. вода. Оставете водата да изври и ябълките да поомекнат, като периодично внимателно разбърквате. Добавете захарта и я разтопете при непрекъснато бъркане. По този начин ябълките леко ще се карамелизират.

Преместете от котлона. Добавете натрошените орехи, накиснатите в ром стафиди, ванилията, канелата, лимоновата кора и ситно натрошените чаени бисквити.

Разстелете бутертестото намажете с малко масло и разстелете вече изстиналата плънка. Завийте на руло и направете красиви разрези върху тестото с нож.

Намажете с жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 мин.

По желание поднесете с поръсена пудра захар.

Забележка: Към плънката може да добавите освен стафиди и други сушени плодове по ваш вкус.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар