Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Печен патладжан по гръцки на фурна

Печен патладжан по гръцки на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печен патладжан по гръцки на фурна3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"И да не си помислите да хапвате патладжаните по друг начин - по гръцки и на фурна са най-вкусни"

Необходими Продукти

  • патладжани - 1 бр. голям
  • зехтин - 2 с.л. екстра Върджин
  • домати - 2 бр.
  • фета - 150 г или краве сирене
  • чесън - 2 скилидки
  • маслини - 4 - 5 бр., обезкостени (черни)
  • магданоз - 2 с.л. ситно нарязан
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разрежете патладжана на две по дължина и с остър нож направете диагонални разрези в сърцевината.

Поръсете в прорезите със сол и оставете в гевгир, обърнати надолу за петнадесет минути. След това с леко притискане ги изцедете с ръце от отделилия се сок.

Сложете патладжанените лодки в тавичка с постлана хартия за печене, полейте с малко зехтин и ги запечете в загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути и от двете страни.

Извадете изпечения патладжан и всяка половинка поставете със сърцевината нагоре в подходяща за сервиране чиния.

В купа нарежете на кубчета сиренето. Доматите обелете и нарежете също на малки кубчета.

Смесете доматите и сиренето, към тях прибавете обезкостените маслини, нарязани на кръгчета, наситнените чесън и магданоз и разбъркайте.

Разпределете върху пълнените патладжани.

Поръсете със сол и зехтин на вкус тези вкусни патладжани по гръцки.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Правила съм я тази вкусотия! Разкошна разядка с полъх на гръцко море!
20.08.2022 13:24