Доматена супа на баба

ЗорицаЗорица
Гуру
1k9k4k7k6
Доматена супа на баба
Снимка: Зорица
1 / 7
26/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Да набереш домати от градината на баба и след това да приготвиш доматена супа по нейната рецепта - ей така се създават спомени"

Необходими Продукти

  • домати - 500 г белени (може и от консерва)
  • олио - 1 к.ч.
  • лук - 1 малка глава
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 бр.
  • целина - 1 малък корен
  • моркови - 1 бр.
  • брашно - 2 с.л. препечено
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • фиде - 1 шепа, по желание
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз - 1 малка китка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Трите вида лук - праз, кромид и чесън, се почистват и нарязват на ситно. Слагат се в тенджерка с олиото и се запържват.

Добавя се към тях почистената от семената и нарязана на дребно чушка, нарязаната на кубчета целина, настърганият морков. Когато зеленчуците се задушат, се добавя червеният пипер и препеченото брашно. След това се добавят белените и нарязани на кубчета домати заедно с отделилия се сок.

Поръсват се със щипка захар, сол и черен пипер на вкус. Щом доматите заврат, се налива гореща вода литър - литър и половина, според желаната гъстота на супата. Оставя се супата да покъкри на печката 15-20 минути и преди поднасяне се поръсва със ситно скълцан пресен магданоз.

По желание 10 минути преди да стане готова доматената супа, може да се добави стиска (малка шепа) фиде.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: