Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Кифлички със сирене, кашкавал и мая

Кифлички със сирене, кашкавал и мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кифлички със сирене, кашкавал и мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Пухкави солени кифлички, които буквално се топят в устата"

Необходими Продукти

  • брашно - 330 г + за доизмесване
  • прясно мляко - 125 мл
  • яйца - 2 бр. L
  • жълтъци - 1 бр.
  • мая - 15 г. жива
  • захар - 20 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • сирене - 200 г
  • кашкавал - около 100 г за поръсване
  • масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте леко млякото и захарта, в тях разтопете половината масло и разтворете маята. Температурата не трябва да надвишава телесната - 37 градуса.

Без да чакате да шупва маята, добавете към сместа двете яйца, леко разбити.

Пресейте към течната смес брашното и солта и замесете тесто, добавяйки си малко брашно, докато започне да се отделя от стените на купата. Може да работите с миксер с приставки за тесто, за да ви е по-лесно и да не ви лепне. В процеса на месене (около 7-10 минути) вкарвайте по малко и останалото масло - разтопено, ако работите на ръка, или меко (на стайна температура), ако работите с миксер с подходящите приставки.

Оставете тестото да втаса за 1 час, може и малко повече. Трябва да утрои обема си и да се виждат глутеновите връзки под формата на конци.

Разточете на тънка кора върху набрашнен плот и изрязвайте ленти с дебелина около 2.5-3 см.

Сиренето нарежете на дълги пръчици, дебели, колкото ви харесва, да бъде пълнежът на всяка кифличка. Около всяка пръчица сирене увивайте лента тесто, застъпвайки при всяко навиване и затваряйки добре краищата, за да не излиза сиренето.

Подредете кашкавалките в тава на разстояние една от друга и ги оставете в загрята на 40 градуса фурна за 40 минути.

Извадете бухналите кифлички и увеличете фурната да загрява до 180 градуса. През това време намажете кифлите със разбития с малко вода жълтък и поръсете обилно с настърган кашкавал.

Пъхнете във фурната и печете докато почервенеят - около 30 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: