Бутер баница с домашно точени кори

18/10/2018
marcheva14
отmarcheva14Мастър Шеф75170146821
"Готови ли сте за майсторски клас по приготвяне на баница с домашно точени кори "
Приготвяне40 мин.
Готвене45 мин.
Общо85 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо468
  • Преглеждания за месеца149
  • Преглеждания за седмицата72
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 200 градуса
Плоска тава, покрита с хартия за печене

В купата на миксера се изсипва 800 г от двата вида брашно и водата. Замесва се тесто за около 10 мин. След това се оставя в купата и се включва най-бавната степен, която спира след два оборота, тестото почива и отново се включва, да го измесва.

По този начин се развива глутенът в тестото. По време на измесването се добавя и другото количество брашно. Ако е прекалено сухо, както при мен , се добавя 50-70 мл вода, не е толкова от значение. Получава се гладко и меко тесто. Завива се във фолио и се оставя за около 1 час. Така ще бухне от само себе си и ще се получи гладка, мека топка тесто, удобна за работа. Тестото се дели на 4 равни части, ползвах кантарче за измерване.

Всяка част се разточва върху малко брашно, като се поръсва и отгоре. Трябва да се разточи на възможно най-голяма и тънка кора, около 4-5 разтворени длани. Маслото се разделя основно на четири части , за всяка кора, като се оставя малко за допълнително намазване.

Част от маслото се намазва, може и с ръка из цялото тестото. Двата края на кората се прехвърлят навътре към средата и се намазват с масло.

Прегъват се и горните краища към средата и също се намазват с масло. Отново се прегъва и отново се намазва всеки път. Така се процедира, докато се образува кубче тесто. По този начин се разточват и намазват другите теста.

Оформят се на дискове, завиват се във фолио и се оставят в хладилник за 2 час. Охладеното тесто/диск се дели на две, това е за удобство, но може и да не се дели. Разточва се на немного голяма кора, около 3 разтворени длани.

Сега не е толкова от значение колко тънко ще се разточи тестото, защото то вече е многолистно тесто. Леко с ръка, или с обратната страна на лъжица, се намазва с масло.

От едната страна се поставя плънка от сиренето и яйцата. Разпределя се и се навива на руло. Поставя се в тавата за печене, като се завива във формата на охлюв. Следват другите теста да се разточат, поставя се плънка и се следва завиване около предишните тест, като има и малко разстояние между рулата, за по-добро изпичане на бутер тестото.

Баницата се намазва с разбито яйце. Пече се на 200 градуса до хубаво зачервяване. Изпечената баница след като се извади от фурната се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Източник: Петя Аргирова - uhaena.blogspot.com

Посочила съм рецептата с дадените количества, както са посочени от Петя Аргирова.
Това количество за моето домакинство е огромно, затова ги разделих на две.
Ползвала съм да вида брашна, но рецептата е показана да се работи с бяло обикновено брашно, не е задължително да се ползва брашно Манитоба.

За плънка съм ползвала 250 г Рикота, разбита с едно яйце и 1/2 ч.л. сол, за мен това е по-удачната плънка от сиренето, по избор е.

Ползвала съм стационарен миксер за по-голямо удобство, но тестото съвсем спокойно може да се измеси на ръка.подобни рецепти тук

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Viktoriya
Viktoriya
18.10.2018 10:00
Браво!!! Чудесно описание и много труд сте положили за тази великолепна баница! Възхищавам Ви се, успехи и за напред! :)
1
0

Виж всички коментари или напиши такъв